Rieten lampenkap: een prachtig lichteffect

In een landelijk interieur past een rieten (of rotan) lamp heel goed. Niet alleen vanwege het natuurlijke uiterlijk, maar ook vanwege het patroon dat het licht geeft op de muur. Overdag is de kamer vrij neutraal door het zonlicht wat naar binnen schijnt. Maar zodra het donker wordt en de lamp aangaat, krijgt de hele kamer een andere uitstraling.

Rotan of rieten lampenkap?

Rotan wordt vaak verward met riet. Rotan is een tropische slingerplant. Riet is een waterplant en in principe niet geschikt voor meubelen. Vaak wordt er gesproken over een “rieten meubel”, maar deze is dus vrijwel altijd gemaakt van rotan.

In het geval van een lamp maakt het niet uit. Qua uiterlijk, onderhoud en lichteffect is er vrijwel geen verschil tussen de twee soorten. Bepaal welke lampenkap je mooi vindt, hoe groot deze moet zijn en welke kleur het moet hebben.

Kleur van het licht

Ook zijn spaarlampen relatief duur bij aanschaf, deze zijn op lange termijn de voordeligste keus en gaan tot 5 keer langer mee dan de traditionele gloeilamp. De gloeilamp is overigens vanaf dit jaar niet meer te koop. Spaarlampen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in alle fittingen en vormen (bolletje, buis, kaars, spiraal, etc.) en er zijn ook dimbare varianten.

Spaarlampen zijn verkrijgbaar in verschillende ‘kleuren wit’. Dit wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe hoger de K-waarde, des te koeler het licht:

  • Warm (woon- en slaapkamer): 2700 K, kleurnummers 29, en 827. Dit lijkt het meest op een gloeilamp, dus is het meest geschikt voor in huis.
  • Koelwit (garage, fabriekshal): 4000 K, kleurnummers 33, 840 en 940.
  • Daglicht (hobby- en studeerkamer, kantoor): 5500 K, kleurnummers 865, 950 en 965.

Lichtintensiteit

Iedereen is gewend om te denken in gloeilamp wattage, maar bij spaarlampen is dat anders. Gloeilampen worden heel heel en gebruiken daarvoor veel (onnodige) energie. Een gloeilamp van 60W kan je dus vervangen door een spaarlamp van 12 of 15W. Een gloeilamp van 100W kan je vervangen door een spaarlamp van 20W, etc.

Genoeg gepraat over kleur en intensiteit, ervaar het lichteffect zelf!

Ps. Wil je andere lezers laten weten wat je van dit artikel vindt? Geef je stem (één tot vijf sterren) bovenin dit artikel. Bedankt!

3 reacties

  1. Wat een leuk bericht. Ik ben op zoek naar leuke lampenkampen voor de Pasen.
    Nu vind ik de rieten bolletjes hanglampen echt geweldig. Maar waar kan ik deze mooie lampen kopen ? Ik heb al proberen te googlen, maar kan ze nergens vinden.

    Wie weet waar je deze geweldige lampjes kan kopen.

    1. Nicole, bedankt voor je reactie. Het is inderdaad lastig om ze te vinden zeg. Ik heb zojuist een tweet uitgestuurd wie dit weet… Als er een reactie komt, hoor je het meteen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen