Alles wat je moet weten over plaktegels

Iedereen wil een mooi interieur en een unieke uitstraling wat betreft het huis. Maar ja, hoe maak je dat mogelijk als je budget niet zo groot is? Niet iedereen heeft immers zo veel geld. Gelukkig zijn daar plaktegels voor uitgevonden! Zo kun je elk plekje in huis voorzien van een geweldige uitstraling, zonder dat je er al te veel geld aan kwijt bent. In dit artikel lees je er alles over.
Voordelen van plaktegels
Er zijn verschillende redenen waarom plaktegels wellicht beter bij je passen dan de traditionele tegels. Het verschil tussen traditionele tegels en plaktegels, zit hem vooral in het praktische gedeelte. Je hebt namelijk niet alleen tegellijm nodig, waarmee de tegels gezet moeten worden, maar de tegels moeten ook nog allemaal gevoegd worden. Een overeenkomst is dat plaktegels, net zoals traditionele tegels, verkrijgbaar zijn in diverse soorten, kleuren en maten. Hieronder bespreek ik kort de voordelen met je van plaktegels ten opzichte van de traditionele tegels.
Geen voegwerk
Ten eerste is een voordeel van plaktegels, dat er geen voegwerk aan te pas komt. Plaktegels zijn namelijk gemaakt van kunststof, waardoor deze een stuk lichter zijn in vergelijking met traditionele tegels. Je kunt de plaktegels super makkelijk aan vloeren of muren lijmen middels tegellijm. Een bonustip: je kunt ook gaan voor zelfklevende tegels. Dit maakt het nog makkelijker, want hier heb je helemaal geen lijm voor nodig.
Waterdicht
Ten tweede zijn plaktegels helemaal waterdicht. Dit betekent dat de tegels dus geschikt zijn voor vochtige en natte ruimtes. Dat kan goed van pas komen als je graag tegels wilt hebben voor de keukenachterwand, het toilet of in de badkamer. Let nog wel even op, want het is belangrijk dat je siliconenlijm gebruikt voor de naden. Hierdoor heb je 100% garantie dat de wanden en vloeren waterdicht zijn.
Over bestaande tegels of andere egale ondergronden
Ten slotte is er nog een groot voordeel, in vergelijking tot de traditionele tegels. Namelijk: de plaktegels kunnen aangebracht worden op tegels die al bestaan. Kortom, dit bespaart je een hoop tijd, geld en energie. Je hoeft immers niet eerst de oude tegels te verwijderen. Niet alleen dat, maar je kunt zelf de plaktegels aanbrengen op allerlei andere ondergronden. Hierbij kun je denken aan houten- of gestuukte wanden en gipswanden. Belangrijk is wel dat het oppervlak egaal is.
Hoe werken plaktegels?
Oké, dus je hebt plaktegels gekocht. Dan is het alleen nog een kwestie om de plaktegels middels lijm aan de vloeren en wanden vast te maken. Goed nieuws, IKEA heeft namelijk een super handige video handleiding gemaakt, waarin zij stap voor stap uitleggen hoe je de plaktegels kunt aanbrengen op de ondergrond naar keuze. Hieronder vat ik de stappen voor je samen.
- Stap 1: maak eerst de desbetreffende vloer of wand schoon en droog.
- Stap 2: meet met een meetlat of liniaal de lengte van de muur.
- Stap 3: bepaal vervolgens het midden van de muur.
- Stap 4: breng de lijm aan.
- Stap 5: plaats de plaktegels op het oppervlak.
- Stap 6: snijd de plaktegels.
- Stap 7: maak gaten.
- Stap 8: kit de randen.