Op gas besparen doe je zo

Op gas besparen doe je zo

Het gasverbruik verminderen was al een doel voor op de lange termijn, vanwege de enorme belasting voor het milieu en de afspraken die gemaakt zijn om de klimaatsverandering een halt toe te roepen. Nu zijn de gasprijzen de afgelopen tijd daarbij ook nog eens ontzettend gestegen en het ziet er nog niet naar uit dat dit weer minder wordt. Een goed moment om te gaan besparen op je gasverbruik dus.

Warmte-isolatie

Gas gebruik je voor warmte: koken, douchen, en het grootste deel gaat naar de verwarming van het huis. De eerste winst kun je dus al behalen met behulp van gasloze alternatieven om te verwarmen. De belangrijkste hiervan: isolatie. Oude huizen zijn over het algemeen minder makkelijk warm te krijgen dan nieuwbouw, nieuwe huizen zijn veel beter geïsoleerd en dus ook een stuk energiezuiniger. Bekijk wat je in huis aan isolatie kunt verbeteren, bijvoorbeeld dak- of vloerisolatie. Maar ook dubbel glas kan goed werken om op de kosten van energie te besparen. 

Alle beetjes helpen

De winters in Nederland zijn vaak zacht, maar niet zo warm dat je helemaal zonder verwarming kunt. Hoewel er nog veel ruimte is om te besparen, is in de kou zitten het andere uiterste. Hoe bespaar je dan toch op de verwarming?

De meest goedkope energie is nog altijd natuurlijke warmte. Zet bijvoorbeeld de verwarming standaard iets lager dan je normaal zou doen, en trek een warme trui aan. 

Gas verwarmt ook het douchewater. Douche daarom niet te lang, en gebruik een waterbesparende douchekop om extra te besparen. Tip: een slimme thermostaat geeft inzicht in je energieverbruik, en daarop zie je ook hoeveel gas je verbruikt. Start je met besparen, kun je ook direct zien hoeveel verschil het maakt.

Grote veranderingen

Op den duur moeten we er allemaal aan geloven: geen gas meer gebruiken. Voor dat zover is duurt het nog wel even, maar je kunt het natuurlijk voor zijn en nu al overgaan op alternatieven voor gas. Laat bijvoorbeeld het gasfornuis vervangen voor een elektrische kookplaat. Het lijkt een flinke investering, maar zal het op de lange duur zeker waard zijn.

Ook een zonneboiler is een goed alternatief om gasverbruik te verminderen. Met een zonneboiler wordt het water niet door gas, maar door de zon verwarmd. Een vergelijkbaar systeem is een warmtepomp. De warmtepomp haalt warme lucht uit ons milieu en is zo een duurzaam en groen alternatief voor gas.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen