Slimme tips voor het besparen van energie in huis

Slimme tips voor het besparen van energie in huis

We zijn met z’n allen energiebewuster geworden door de stijgende energieprijzen. Het loont zeker de moeite om eens goed te kijken hoe je op energie in je woning kunt besparen. Kleine beetjes kunnen op jaarbasis toch al veel in de kosten schelen. En om je te helpen, zetten we in dit artikel een aantal slimme tips op een rij voor het besparen van energie in huis.

Vervang apparaten waar nodig door een energiezuinige versie

Ga alle apparaten in huis eens langs en kijk welke het minst energiezuinig zijn. Soms kan het de moeite zijn om deze apparaten te vervangen door een energiezuinige versie. Hoe energiezuinig ze zijn, is te zien aan het energielabel. Op Milieucentraal lees je meer over de verschillende energielabels.  

Check je energieverbruik met een app

Bewustwording is een belangrijke stap om uiteindelijk slim te kunnen besparen op energie. Er zijn tegenwoordig verschillende apps waarmee je je energieverbruik goed kunt bijhouden. Door het goed onder controle te houden, kun je ook zien of het verbruik op bepaalde momenten abnormaal is. Op piekmomenten kun je er ook voor kiezen om bepaalde apparaten juist minder te verbruiken. Er zijn zelfs apps die energieslurpers in huis kunnen traceren.

Kijk slim waar je zuiniger kunt verbruiken

Op veel momenten van de dag gebruik je energie en op die momenten kun je kijken of dat zuiniger kan. Denk aan korter douchen en lampen niet onnodig aan laten staan. Misschien hangen er wel bepaalde lampen die je nog kunt vervangen door extra duurzame lampen. Lees hierover meer in het artikel over LED-verlichting voor je woning.

Voorkom sluipgebruik

Er zijn apparaten die zonder dat je het weet stroom verbruiken. Dat noemen ze ook wel sluipverbruik. Dit kan zelfs zo zijn wanneer ze op standby staan. Ze vragen alsnog stroom doordat de stekker in het stopcontact zit. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de oplader van je telefoon niet altijd in het stopcontact zit en als je op vakantie gaat, hoef je de televisie niet op standby te staan. Of gebruik stekkerdozen met een aan/uit knop.

Maak een stappenplan voor de lange termijn

Ook voor de lange termijn kun je gaan kijken hoe je je huis kunt verduurzamen om zo energie te besparen. Denk daarbij aan het aanbrengen van isolatie, duurzaam verwarmen of het aanbrengen van zonnepanelen. Je kunt een stappenplan maken voor meerdere jaren om zo de investering te spreiden. Momenteel kun je bij de investering nog profiteren van de ISDE-subsidie van de overheid. Dat scheelt uiteindelijk in de kosten.

Met behulp van de bovenstaande tips kun je alvast slim gaan kijken hoe je in jouw huis energie kunt gaan besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen