Meer schaduw en privacy? Plant een volwassen boom!

Meer schaduw en privacy? Plant een volwassen boom!

Wil je jouw tuin verbeteren, of ben je op zoek naar beplanting voor meer schaduw en privacy, maar weet je niet waar je moet beginnen? Kijk dan eens naar het planten van volwassen bomen, de investering zal iets hoger liggen dan wanneer je een boom bij een tuincentrum koopt, maar de voordelen zijn de overweging zeker waard.

Wanneer je een volwassen boom plant, geniet je meteen van de voordelen van de volwassen grootte en vorm. Je hoeft niet jarenlang te wachten tot de boom volgroeid is. Volwassen bomen geven daarnaast verkoelende schaduw in de zomermaanden en houden de warmte vast in de winter. Dit kun je helpen om je huis comfortabeler te maken en je energierekening te verlagen. Wil je meer privacy door bijvoorbeeld het plaatsen van een haag, maar wil je niet jaren wachten tot de gewenste hoogte is bereikt denk dat ook eens aan grotere coniferen, een goede optie als je meer privacy en beschutting wilt in je tuin.

Heb je een kleine tuin, maar wil je toch genieten van de voordelen van volwassen bomen dan is er ook ruime keuze. Denk bijvoorbeeld eens aan:

Japanse esdoorn (Acer palmatum): Deze prachtige boom staat bekend om zijn fijne, ingesneden bladeren die in de herfst schitterende kleuren krijgen. De Japanse esdoorn kan in veel verschillende vormen en kleuren worden gevonden en wordt meestal niet groter dan 4-6 meter.

Sierappel (Malus ‘Evereste’): Deze kleine boom is geliefd vanwege zijn overvloed aan witte bloesems in het voorjaar en de feloranje sierappeltjes die in de herfst verschijnen. De sierappel wordt meestal niet hoger dan 4-7 meter.

Sierkers (Prunus ‘Accolade’): De sierkers is een populaire keuze voor kleine tuinen vanwege zijn overvloedige roze bloesems in het voorjaar en sierlijke groeiwijze. Deze boom bereikt een maximale hoogte van ongeveer 5-8 meter.

Goudenregen (Laburnum x watereri ‘Vossii’): Deze boom staat bekend om zijn opvallende, goudgele bloemtrossen die in het voorjaar verschijnen. De goudenregen is ook geschikt voor kleinere tuinen, aangezien hij meestal niet hoger wordt dan 6-8 meter.

Krenteboompje (Amelanchier lamarckii): Het krenteboompje is een uitstekende keuze voor kleine tuinen vanwege zijn sierlijke vorm en het hele jaar door visuele interesse. In het voorjaar bloeit het met witte bloesems, gevolgd door paarszwarte bessen in de zomer, en het blad krijgt prachtige herfstkleuren. Deze boom bereikt meestal een hoogte van 4-6 meter.

Al deze bomen zijn relatief eenvoudig te onderhouden en bieden het hele jaar door visueel belang, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor kleinere tuinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen