Wat zijn de voordelen van boomschors in je tuin?

Wat zijn de voordelen van boomschors in je tuin?

Boomschors heeft vele doelen en de voordelen die reiken tot ver buiten hun directe omgeving. Het is niet alleen een decoratieve afwerking bij een omheining of een onkruidonderdrukker, maar boomschors heeft een beschermende en herstellende functie voor zowel de plantgezondheid als het milieu.

Verleng de levensduur van planten

Een van de beschermende functies van boomschors is het helpen reguleren van de bodemtemperatuur en het beschermen van planten tegen extremen. Een laag schors werkt als een isolator. Het helpt de plantenwortels te beschermen door de gunstige restwarmte van de grond vast te houden, dus moet worden aangebracht voordat zware vorst de bodemtemperatuur verlaagt. In warmere periodes voorkomt een laag boomschors dat planten last krijgen van vochtverlies.

Waterverbruik verminderen

Nu de noodzaak om het waterverbruik te verminderen steeds belangrijker wordt, is het aanbrengen van een laag boomschors een slimme zet. Boomschors helpt vocht in de grond vast te houden door verdamping te voorkomen. Het onderdrukt ook onkruid, dat met je planten concurreert om al het beschikbare vocht. Het gebruik van schors in je tuin helpt de verdamping tot 75% te verminderen.

Overstromingen en bodemerosie tegengaan

Boomschors helpt ook problemen te voorkomen die verband houden met het wegstromen van water tijdens hevige regenval. Als er in de zomer water schaars is, brengen onweersbuien vaak zeer welkome regen met zich mee. Dit kan echter snel wegvloeien, wat resulteert in plotselinge overstromingen, wat meer kwaad dan goed doet voor planten en bodemstructuur. Boomschors helpt de beweging van water te vertragen, waardoor het in de grond kan sijpelen waar het kan worden opgenomen door de wortels van planten en het risico op overstromingen helpt verminderen.

Help onkruid te onderdrukken

Onkruidbestrijding is een ander voordeel van boomschors. Wanneer schors wordt gebruikt om blootgestelde delen van de bovengrond te bedekken, hebben onkruiden minder toegang tot licht en zuurstof, waardoor hun groei wordt onderdrukt en tijd wordt bespaard op tuinonderhoud. Boomschors wordt vaak gebruikt bij omheiningen en bij het plaatsen van borders

Verbeter de uitstraling van je tuin

De natuurlijke kleur van schorsbetekent dat ze gemakkelijk het uiterlijk van elke tuin verbeteren, waardoor de visuele impact van bloemen en gebladerte wordt verhoogd en de omgeving wordt aangevuld. Voor paden en voetpaden is boomschors kopen een relatief goedkoop en gemakkelijk alternatief voor steen, mits eronder een geschikt onkruidonderdrukkend membraan wordt gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen