Maak slingers van tafelzeil

Tafelzeil is populair: het is erg gemakkelijk in onderhoud en je kunt het in talloze vrolijke dessins kopen. Hiervan slingers maken is dus uitermate geschikt voor een feestje! Het is erg leuk om ze te laten matchen bij het tafel(zeil). Lees hier hoe je gemakkelijk zelf slingers maakt, eventueel met een handgeschreven felicitatie.

Slingers maken van tafelzeil

Tafelzeil slingers maken: benodigdheden

Wat heb je nodig?

  • Eén of meerdere stukken tafelzeil. Er bestaan diverse webshops met een ruim assortiment leuke dessins, zoals Hiptafelzeil.nl, Tafelzeil.com en TafelzeilOnline.
  • Simpel vlagpatroon. Voorbeeld: neem een A4-tje, zet een lijn van linksboven naar middenonder en ook van rechtsboven naar middenonder, knip uit langs deze lijnen. Maar je kunt de vlaggetjes natuurlijk net zo groot/klein maken als je zelf wilt en in welke vorm dan ook.
  • Lijm òf een naaimachine (bij voorkeur met boventransport)
  • Stevig lint van 2 cm breed òf biaisband

Reken zelf uit hoeveel zeil en lint je nodig hebt. Tafelzeil is over het algemeen te bestellen per 50 cm (met een breedte van 120 cm). Als je weet hoeveel vlaggetjes je nodig hebt, kan je dus ook berekenen hoeveel zeil je moet bestellen. De gemiddelde prijs van zo’n strook ligt tussen €3,- en €4,-.

Als je het A4 voorbeeld aanhoudt, ga dan uit van 8 stukken zeil per meter lint (beide kanten van de slinger moeten ‘bezeild’ zijn, dus je houdt 4 dubbelzijdige vlaggetjes over). Van iedere strekkende meter zeil maak je in dit geval ongeveer 15 dubbelzijdige vlaggetjes, dus een slinger van ongeveer 4 meter.

Tafelzeil slingers maken: twee methoden

Er zijn twee methoden: gebruik lijm of een naaimachine.

Knip de stukken tafelzeil uit volgens het patroon. Leg elke keer twee stukken met de onbedrukte kanten tegen elkaar en leg het lint erboven. Zo zie je meteen of je genoeg vlaggetjes en lint/biaisband hebt voor de complete slinger.

Handmatig slingers maken met lijm

Beschik je niet over een naaimachine? Geen nood! Lijmen gaat prima, maar houd er wel rekening mee dat de slinger er op langere termijn minder mooi uitziet. Tafelzeil lijm je met gewone transparante Bison kit of soortgelijke lijm.

Lijm de uitgeknipte patronen aan elkaar. Let erop dat je niet teveel lijm gebruikt, anders ontstaan er bobbels. Probeer ook niet te knoeien met lijm aan de buitenkant. Tip: leg de dubbelzijdige vlaggetjes in een (telefoon)boek en laat ze een nacht lang rusten met flink wat gewicht op het boek. De vlaggetjes zijn dan goed genoeg aangedrukt en gedroogd.

Doe de volgende dag hetzelfde met het lint. Lijm het lint en vouw het om de bovenkant van de vlaggetjes. Laat bijvoorbeeld elke keer 5 centimeter tussen de vlaggetjes. Druk wederom een hele nacht flink aan met behulp van het boek.

Slingers maken met de naaimachine

Naai de schuine kanten van de slingerstukjes aan elkaar. Vouw het biaisband dubbel en naai de open kant eerst een stuk – vlak langs de rand – dicht. Steek er om een bepaald aantal centimeters telkens een vlaggetje tussen.

Mrs Busy geeft enkele naaitips voor tafelzeil:

  • Een boventransport werkt perfect. Als je daar niet over beschikt, kun je proberen met leervoet te naaien of het voetje te beplakken met schilderstape. Het gaat erom dat het voetje wat soepeler over het zeil gaat. Anders gaat het wat stroppen.
  • Naai met een gewone naald nummer 80. Nummer 90 gaat ook prima, andere mensen gebruiken ook wel een leernaald.
  • De steekgrootte staat groter dan normaal. Om een idee te krijgen; normaal is 2,5, maar voor zeil gebruik je 3,5 of 4, om scheuren te voorkomen.
  • Om het zeil bij elkaar te houden gebruik je schilderstape of miniwasknijpertjes.
  • De draadspanning zet je hoog. Naai een stukje zeil om te zien of jouw machine dat ook nodig heeft.

Persoonlijke slingers maken met krijtzeil

Slingers geven wel aan dàt het feest is, maar niet waaròm. Natuurlijk weet je visite dat wel, maar het is toch leuk om op de slinger zelf aan te geven wat er te vieren is.

Creatieve oplossing: krijtzeil slingers maken. Aan de ene kant schrijf je dus de felicitatie, naam of leeftijd op het krijtzeil. Aan de andere kant van de slinger gebruik je een normaal tafelzeil met een leuk dessin.

Schrijf bij voorkeur met een krijtstift. Het is eenvoudig te verwijderen met een vochtige doek. In geval van gewone krijtjes: druk niet al te hard op het zeil, aangezien het risico bestaat dat de afdruk zichtbaar blijft.

Heb je aanvullingen of extra tips voor het maken van tafelzeil slingers? Deel ze met alle lezers via onderstaand reactieformulier.
Ps. Wil je andere lezers laten weten wat je van dit artikel vindt? Geef je anonieme stem (één tot vijf sterren) bovenin dit artikel. Bedankt!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen