Laminaat schilderen – stappenplan

laminaat schilderen

Je bent uitgekeken op de kleur van je laminaat. Tijd voor een goede schilderbeurt! Maar: de één raadt laminaat schilderen af terwijl de ander zegt dat het wèl kan. Tsja, is het nou wel of niet verstandig? Lees hieronder waarmee je rekening moet houden.

Laminaat schilderen: waarom niet?

 • Qua kosten is het soms voordeliger om nieuw laminaat te leggen. Weeg de kosten van nieuw laminaat af tegen de kosten van verf (het is belangrijk om goede verf aan te schaffen, anders is de verflaag niet bestand tegen krassen en stoten).
 • Qua tijd ben je – afhankelijk van de handigheid van degene die het legt – meestal beter af met het leggen van nieuw laminaat. Maar nogmaals: weeg de schuur-, poets-, verf- en droogtijd van laminaat schilderen af tegen het afbreken & leggen van laminaat.
 • Schilderen geeft geen enkele garantie. Alles hangt af van de kwaliteit van de verf en in welke mate over het laminaat gelopen wordt. Je moet altijd uitkijken met het verschuiven van stoelen en andere meubels.

laminaat schilderenLaminaat schilderen: waarom wel?

 • Misschien is het bestaande laminaat moeilijk te verwijderen. Of het is juist lastig om nieuw laminaat te leggen.
 • Je kunt alle kleuren van de regenboog kiezen.
 • Houd je van een vloer met een ‘geleefd’ effect? Dan is laminaat schilderen ideaal!

Welke verf is geschikt voor laminaat?

Je hebt slijtvaste verf nodig. Vraag dit goed na bij de plaatselijke verfwinkel of bouwmarkt. Denk aan trapverf of verf die geschikt is voor buiten. Maar bezuinig er niet op! Je brengt de verf het beste aan met een verfroller, zodat de verf zich gelijkmatig kan verspreiden over het laminaat.

wit laminaatStappenplan schilderen laminaat

Heb je besloten om je laminaat te schilderen? Doorloop dan de volgende stappen voor een optimaal resultaat:

 1. Ontvet het laminaat door te dweilen met een beetje allesreiniger of spiritus vermengd met water.
 2. Schuur het goed met een schuurmachine. Vergeet de randen en plinten niet! Begin in een diagonale beweging en werk daarna in rechte lijnen. De toplaag van het laminaat moet eraf zijn, dus schuur door totdat de vloer dof is.
 3. Stofzuig het laminaat en maak het vervolgens stofvrij met een niet al te natte doek. Loop er daarna niet meer met blote voeten overheen, anders wordt het laminaat weer vet.
 4. Behandel het laminaat met een speciale hecht primer voor gladde oppervlakten.
 5. Schilder de eerste laag verf zodra de primer droog is. Laat het weer erg goed drogen, dit staat meestal op het blik. Houdt ramen gesloten om vuiltjes van buiten tegen te houden.
 6. Schuur het op met een zeer fijne korrel. Dit zorgt ervoor dat de volgende laag beter hecht. Maak het stofvrij voordat je aan de tweede laag begint.
 7. Schilder het laminaat nog een tweede en eventueel (na drogen en schuren) derde keer.

In het begin is de vloer al voorzichtig beloopbaar. Maar als je er intensief gebruik van wilt maken, laat het dan een paar dagen extra uitharden.

Heb je ervaring met laminaat schilderen? Deel het dan met alle lezers via onderstaand reactieformulier.
Ps. Wil je andere lezers laten weten wat je van dit artikel vindt? Geef je anonieme stem (één tot vijf sterren) bovenin dit artikel. Bedankt!

9 reacties

 1. Ik heb een eiken laminaatvloer, ligt er al bijna 10 jaar in, De vloer ziet er nog goed uit en vind het zonder om een nieuwe vloer te leggen,
  De kleur is gewoon blank eiken (maar het ligt al bijna 10 jaar )
  maar ik wil graag een krijt kleur eiken
  Is dat mogelijk om dat te doen.
  Groetjes Yvonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen