Laminaat afwerken bij de dorpel

Heb je een probleem met het afwerken van laminaat bij een dorpel? Vaak ontstaat er een geul omdat het laminaat niet helemaal uitkomen met de dorpel. Je moet namelijk ook rekening houden met het feit dat het laminaat wat kan inzakken wanneer je erop staat. In dit artikel leggen we uit wat de beste oplossing is voor laminaat afwerken bij de dorpel.
Hoe werk je het laminaat af bij de dorpel?
Het klinkt alsof je zou kunnen proberen de drempel met een paar millimeter of 10-12 te verhogen. Dit zou voldoende moeten zijn om te voorkomen dat we er bovenop schuren, maar het laminaat kan nog steeds uitsteken. Je kunt ook een bredere lat gebruiken zodat de naad omvalt en de rand tussen het laminaat en de lat afdekt. Ook kun je gebruik maken van overgangsplinten. Deze zijn te koop in vele kleuren, ook voor vlakke overgangen.
De voordelen van een laminaatvloer
De vloer bepaald de uitstraling van je interieur. Een vloer bepaald niet alleen de uitstraling van je interieur je kijkt er dagelijks tegenaan. Het is dus belangrijk om een vloer te hebben waar je blij van wordt. Een vloer die veel gekozen wordt is een laminaatvloer. Het eerste voordeel van laminaat is dat er een ruime keuze aan vloeren beschikbaar is. Nog een voordeel van een laminaatvloer is dat het kleurvast is, ook wanneer meubels lang op dezelfde plek staan. Het derde voordeel is dat laminaat veel beter tegen vocht kan dan normaal hout. Verder is laminaat heel gemakkelijk zelf te leggen. Het vijfde voordeel van laminaat is dat het heel eenvoudig te onderhouden is. Daarnaast is laminaat veel hygiënischer dan bijvoorbeeld vloerbedekking of tapijt. De prijs kwaliteitsverhouding van laminaat is ook uitstekend. Het laatste voordeel van laminaat is dat het minder werkt (uitzet) dan gewoon hout. Het grote nadeel van laminaat is dat het veel contactgeluiden doorlaat. Het is dus belangrijk om een goede ondervloer onder het laminaat te leggen!
Laminaat leggen
Het grootste deel van het leggen van laminaat is een fluitje van een cent. Plaats de pakken 24 uur voordat je de vloer gaat leggen in de juiste ruimte. Het materiaal kan dan vast wennen aan de ruimte en dat verkleint de kans dat het laminaat na het leggen nog uitzet of werkt. Zorg dat de bodemvloer volledig egaal is. Dus vul eventuele putjes op met egaliseercement en vijl uitsteeksels plat. Maak de ruimte stofvrij en leg eerst de geluiddempende ondervloer. Zaag de planken van het laminaat in een andere ruimte om te voorkomen dat er weer stof in de ruimte terecht komt. Bepaal vervolgens de legrichting. Om een langwerpige ruimte groter te laten lijken leg je de banen langs de langste muur. In een vierkante kamer leg je de banen richting het raam. Zorg bij de eerste baan dat het laminaat op een centimeter afstand van de muur ligt. Je kunt hier bijvoorbeeld houten blokjes voor gebruiken. Wanneer de volgende plank niet meer past, meet je de ruimte tussen de muur en de laatste plank op. Gebruik deze afstand om een plank in de juiste vorm te zagen. Gebruik hiervoor een laminaatknipper of decoupeerzaag.
Wist je dat je laminaat ook kan schilderen? In ons artikel Laminaat schilderen – stappenplan leggen we je er alles over uit!
Deurposten en openingen
Aan de onderkant van de deurpost zaag je de dikte van de plank inclusief een aantal millimeter speling uit de deurpost. Zaag de plank laminaat op dezelfde manier af als de eerdere banen en leg deze onder de deurpost. Als het niet lukt om een stuk uit de deurpost te zagen, meet dan de ruimte tussen de laatst gelegde plank en de deurpost op. Teken dat af op een onderkant van een laminaatplank. Zaag de plank in het juiste formaat. Houd wel rekening met de een centimeter speling tot de deurpost, zoals ook bij de muren.
Leidingen en buizen
Laminaat leggen rondom leidingen en buizen is soms wat ingewikkelder. Meet ook hier de afstand van de muur op, maar dit keer tot aan het middelste punt van de buis. Teken dit op de plank die je op deze plek wil leggen. Zaag de omtrek van de buizen uit de plank. Houd rekening met een marge van ongeveer vijf millimeter. Zaag een verbinding tussen de twee cirkels op het breedste punt. Zaag ook schuin richting het lange deel van de plank aan de kant van de muur. Nu kun je het reststukje eruit halen en de plank tegen de muur schuiven. Voeg het reststukje weer toe om de plank heel te maken. Dit stukje kun je vastlijmen aan de vloer. Dan weet je zeker dat de vloer er altijd strak bij blijft liggen.
Plinten leggen en afsluiten
De laatste plank meet je op twee kanten welke vorm de plank moet krijgen. Dit moet omdat veel muren scheef zijn, dus om zeker te zijn dat de plank het juiste formaat is meet je beide lengtes op. Zaag de plank in de juiste vorm en klik deze in de vloer. Nu is het leggen van de laminaatplanken klaar! De laatste stap voor de afwerking van de vloer is het leggen van plinten. Zorg dat je eerst de vloer en de muren goed reinigt voordat je de plinten gaat leggen. Wanneer je met het leggen van de plinten bij een hoek aankomt, knip je deze af in een 45 graden hoek. Bij de volgende plint doe je dit andersom. Bevestig de plinten tegen elkaar aan. Herhaal dit proces totdat de hele omtrek van je vloer plinten heeft. Geniet van je mooie nieuwe vloer!