Vijf tips om je airco efficiënt gebruiken

Vijf tips om je airco efficiënt gebruiken

Airconditioners zijn een geweldige uitvinding om ons te helpen koel te blijven tijdens de warme zomermaanden of juist warm te houden tijdens de koude wintermaanden. Maar hoe kunnen we een airco nou efficiënt gebruiken om onze energierekening laag te houden en het milieu te sparen? In dit blog geven we vijf tips om jouw airco efficiënt te gebruiken.

Een airco die ook verwarmt

Heb je nog geen airco, maar ben je opzoek naar een nieuwe? Dan is het goed om te overwegen om een airco die ook verwarmt aan te schaffen. Dit kan handig zijn in de wintermaanden en kan veel geld besparen op je energiekosten. Een airco 7 kw kan bijvoorbeeld een grote ruimte verwarmen en koelen waardoor je het hele jaar door er comfortabel bij zit!  

Thermostaat

Een handige tip is om een programmeerbare thermostaat aan te schaffen. Deze thermostaat kan je helpen om je airco op een efficiënte manier te gebruiken. Stel de thermostaat zo in dat de temperatuur hoger wordt wanneer je niet thuis bent en ‘s nachts. Als je werkt of op vakantie bent, kan je de thermostaat zo instellen dat je energie bespaart. Als je thuiskomt, kan de thermostaat de temperatuur weer regelen zoals jij dat het liefst hebt. Wanneer je voor een langere tijd weg van huis bent kan je natuurlijk altijd het apparaat compleet uitschakelen. Hiermee bespaar je natuurlijk het meeste! 

Houd gordijnen gesloten

Wanneer de zon op je ramen schijnt, kan dit de binnentemperatuur van je huis laten stijgen. Door gordijnen en jaloezieën te sluiten, kan je de hoeveelheid warmte die je huis binnenkomt verminderen en je airco helpen om efficiënter te werken. Je kan ook overwegen om zonwerende raamfolie op je ramen te installeren om nog meer warmte tegen te houden. In de koudere periodes is het ook verstandig om gordijnen dicht te doen. Dit houdt tocht tegen waardoor de airco minder warme lucht hoeft te blazen. Ook tochtstoppers kunnen enorm helpen om kou buiten te houden.

Onderhoud 

Een goed onderhouden airco werkt efficiënter dan een airco die zelden of nooit onderhouden is. Zorg ervoor dat je je airco regelmatig laat nakijken en reinigen door een professionele monteur. Vervang de filters regelmatig en zorg ervoor dat er geen obstakels zijn die de luchtstroom belemmeren. Dit voorkomt een hoop stof in huis. 

Gebruik de ventilatorstand

Wanneer de buitentemperatuur niet te hoog is, kan je de ventilatorstand van je airco gebruiken in plaats van de koelstand. Hiermee kan je de lucht in je huis circuleren zonder de airco te gebruiken. Dit kan je energierekening verlagen en de levensduur van je airco verlengen.

Met deze vijf tips kan je je airco op een efficiënte manier gebruiken en energie en geld besparen. Installeer een programmeerbare thermostaat, houd gordijnen gesloten, zorg voor onderhoud, gebruik de ventilatorstand en overweeg een airco die ook kan verwarmen. Op deze manier kan je genieten van een heerlijk gekoeld huis tijdens de warme zomermaanden zonder je zorgen te maken over hoge energierekeningen en een negatieve impact op het milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen