Kerstkrans maken
Altijd leuk, zo’n gevlochten kerstkrans aan de deur, op de schouw of op tafel. Maar vind je ‘die groene’ saai en zijn de versierde kransen in de winkel allemaal te duur? Ga zelf aan de slag! Een kerstkrans maken en/of versieren is gemakkelijker dan je denkt.
In deze post lees je handige tips en zie je een hoop leuke voorbeelden die je kunt namaken. Bekijk alvast onze kerstkrans voorbeelden op Pinterest.
Kerstkrans maken: de gevlochten basiskrans
Een gevlochten kerstkrans maken als basis is niet moeilijk, maar je bent wel afhankelijk van het soort hout/takken dat je kan vinden.
Basiskrans zelf vlechten
Wanneer je de basiskrans zelf wilt vlechten, regel dan lange flexibele wilgen-, bessen- of berkentakken of ander type twijgjes (10 tot 20 stuks, afhankelijk van de gewenste dikte van de krans). Kijk eens in het bos of je eigen tuin! Bij tuincentra zijn ze sowieso verkrijgbaar.
Buig de dikste tak tot een cirkel en zet deze vast met ijzerdraad. Vlecht nu de andere takken één voor één om deze cirkel. Zet het begin en eind van iedere tak vast in de krans, zodat je deze uiteinden niet meer ziet. Zorg ervoor dat je iedere keer dezelfde kant op draait. Voor iets meer wirwar, wikkel je de laatste takken in tegengestelde richting.
Kerstkrans maken van snoeihout of schors
Een ander idee is om het snoeihout of schors uit je tuin te verzamelen. Breek of zaag dit in korte stukjes en lijm de stukjes met secondelijm aan elkaar tot een kransvorm. Let erop dat je niet teveel lijm gebruikt en laat de krans goed drogen, voordat je deze gaat versieren!
‘Groene’ kerstkrans maken
Wanneer je een groene krans wilt maken, ga dan als volgt te werk: leg een oase-ring een uurtje in het water, zodat deze zoveel mogelijk water kan opnemen. Knip takjes kerstgroen van ca. 10 tot 20 cm. Prik deze takjes schuin in de ring en laat ze elkaar wat overlappen zodat je de oase niet meer ziet.
Voor extra stevigheid: bind de meeste takjes met wat groen (ijzer)draad vast. Let erop dat de krans gelijkmatig wordt gevuld. Giet regelmatig nog wat water over de krans, om het oase goed vochtig te houden.
Basiskrans kopen
Zijn bovenstaande alternatieven geen optie voor je (of heb je hier simpelweg geen zin in) , dan adviseren we je een basiskrans te kopen bij een tuincentrum of discounter, zoals Wibra, Action of Zeeman. De kosten van zo’n krans variëren nogal, maar voor ca. €20,- heb je zeker een mooie basiskrans in huis.
Kerstkrans maken: ideeën en tips voor de versiering
Ideeën in overvloed! En wat is er dan handiger dan foto’s te bekijken? Bekijk hier tientallen gave (landelijke) kerstkransen die we voor je hebben verzameld. Aan de hand van deze foto’s kan je zelf aan de slag gaan met de accessoires om de basiskrans te versieren.
Lees hier enkele tips waar je op kunt letten tijdens de versiering:
- Ongeacht welk type versiering je wilt gebruiken -> de goede volgorde is: lampjes, linten, overige versieringen en tenslotte een eventueel sneeuw- of verflaagje.
- Indien je natuurlijke accessoires wilt gebruiken -> ga een ochtendje lekker naar het bos. Daar ligt een hoop moois voor het oprapen! En het ruikt nog lekker ook…
- Leuke en betaalbare kerstaccessoires vind je o.a. op Kransmaken.nl
- Denk eens aan een andere vorm, zoals een hart, rechthoek of ster.
- Hangt de kerstkrans in dezelfde ruimte als de kerstboom? Versier beiden met dezelfde accessoires!
- Was je dit jaar te laat? Ga juist ná kerst naar een tuincentrum of discounter voor een basiskrans en/of accessoires met flinke korting. Handig om volgend jaar te gebruiken.
- Je hoeft alleen de voorkant te versieren, aangezien de achterkant aan de deur of muur hangt of plat op tafel ligt.
- Boor je liever geen gaatje in de buitenkant van de voordeur? Er zijn speciale voordeurhaken te koop bij de bouwmarkt. Of sla een spijkertje aan de binnenkant en gebruik doorzichtig (vis)draad om de krans aan de buitenkant op te hangen.
Heb jij aanvullende ideeën voor kerstkrans maken? Deel ze met alle lezers via een reactie! En… alvast fijne kerstdagen. 🙂