Hoeveel LED inbouwspots heb je minimaal nodig voor een effectief verlichte keuken?

Hoeveel LED inbouwspots heb je minimaal nodig voor een effectief verlichte keuken?

Ben jij jouw keuken aan het vernieuwen of renoveren en wil je graag met LED inbouwspots gaan werken? Deze manier van verlichting zie je vandaag de dag vaak terug in keukens, vooral in nieuwbouw woningen of woningen die gerenoveerd zijn in een moderne stijl. Naast het feit dat het er heel netjes en strak uitziet, bespaar je veel energie dankzij de LED lampjes. Maar hoeveel LED inbouwspots heb je nu eigenlijk nodig om je keuken goed te verlichten? Daar gaan we in dit artikel verder op in!

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van inbouwspots?

Als je LED plafondspots inbouw aan gaat schaffen voor in de keuken, wil je dat natuurlijk wel meteen goed doen. Om zeker te weten dat je de juiste lampen koopt, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten: de zaagmaat, de inbouwhoogte, de dimbaarheid en of de lampen Smart LED zijn of niet. Zijn er al gaten gemaakt voor de inbouwspots in de keuken, dan is de zaagmaat erg belangrijk. Meet de diameter op van de gaten en zoek naar LED lampen met een gelijke inbouwdiepte. Dan weet je zeker dat ze passen. Het is ook handig om te bedenken of je dimbare LED lampen wil of juist niet. Dimbare LED spots zijn over het algemeen wel beter voor de sfeer, maar of dat belangrijk is, is natuurlijk ook afhankelijk van de indeling van de keuken. Kook je er alleen of is het echt een leefkeuken? In het laatste geval zijn dimbare spots wel aan te raden.

Waarom inbouwspots in plaats van hanglampen of wandlampen?

Wat zijn nu eigenlijk de voornaamste redenen dat mensen voor inbouwspots kiezen in de keuken in plaats van hanglampen of wandlampen? Ten eerste vinden mensen het er natuurlijk vaak mooier uitzien. Vooral als ze voor een moderne stijl hebben gekozen qua inrichting. Inbouwspots passen dan beter bij het interieur dan een wat ouderwetsere hanglamp. Daarnaast zijn inbouwspots een stuk compacter. Ze geven goed licht, maar als ze uit staan vallen ze eigenlijk nauwelijks op. Dit zorgt voor meer rust en eenheid in je keuken. Ook wordt het met spots makkelijker om het licht op verschillende manieren over een ruimte te verdelen, net hoe jij het wil. Het is ook nog mogelijk om de spots te kantelen voor wat meer variatie.

Hoeveel LED inbouwspots heb je minimaal nodig voor een effectief verlichte keuken?

Hoeveel inbouwspots heb je nodig voor jouw keuken?

Hoeveel LED spots je nodig hebt, is uiteraard afhankelijk van hoe groot je keuken is en hoeveel Watt de lampen zijn die je gebruikt. Je moet eerst weten hoeveel lumen je nodig hebt voor de ruimte. Hieronder zie je hoeveel lumen lampen met een bepaald wattage afgeven:

Wattage LED lampLumen output
5W400 – 650 lumen
7W560 – 910 lumen
10W800 – 1300 lumen
12W960 – 1560 lumen
15W1200 – 1950 lumen
20W1600 – 2600 lumen
30W2400 – 3900 lumen

Gebruik je te weinig spots, dan is de kans aanwezig dat je ‘s avonds niet meer goed ziet wat je aan het doen bent op je werkblad voor de keuken. Je kunt er het beste voor zorgen dat je ongeveer 500 lux per vierkante meter hebt per ruimte, dan is de kamer goed verlicht. Wil je echt zeker weten hoeveel spots je nodig hebt om jouw keuken op de manier te verlichten die jij voor ogen hebt? Vraag dan advies bij een specialist. Dan weet je in ieder geval zeker dat je de juiste keuze maakt!

Berekening benodigde aantal lumen

Je kunt zelf berekenen hoeveel lumen je nodig denkt te hebben, dit doe je door middel van de volgende formule:

Aantal m2 x aantal lux = aantal benodigde lumen.

De voordelen van dimbaar licht in de keuken

Mensen denken vaak nogal ouderwets op het gebied van verlichting in de keuken. De lamp hoeft alleen maar aan en uit te kunnen. Toch hebben dimbare lampen in de keuken een hoop voordelen. Je kunt hiermee zelf bepalen hoe sterk het licht in de keuken moet zijn. Als je aan het koken bent, kun je het licht makkelijker feller zetten en als je in de keuken zit te eten of gezellig wat zit te drinken, kun je het licht dimmen voor een betere sfeer. Wij raden bij inbouwspots ook altijd dimbare lampen aan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen