Haagplanten: wat moet je allemaal weten?

Haagplanten: wat moet je allemaal weten?

In Nederland zijn haagplanten enorm populair. Je ziet ze dan ook in veel tuinen terug. Haagplanten zijn in veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar, waardoor je er eigenlijk alle kanten mee op kunt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor snelgroeiende bamboehagen die zich perfect lenen voor een volle en brede haag. Of je kiest juist voor een winterharde groene beukenhaag die in de winter zijn bladeren behoudt en mooi groen blijft. Benieuwd wat je allemaal over hagen moet weten? Lees dan snel verder.

Waarom een haag in de tuin?

Het is niet voor niets dat je in zoveel tuinen haagplanten terugziet. Aan haagplanten zitten vele functionele voordelen verbonden, evenals een decoratieve functie. Dat haagplanten zo functioneel zijn heeft onder andere te maken met feit dat ze voor veel privacy in de tuin zorgen. Haagplanten worden voornamelijk gebruikt als een groene afscheiding tussen de buren of de weg. Met haagplanten zorg je voor een mooie groene wand die vaak mooier staat dan een simpele houten schutting. Een andere reden om voor een haagplant te kiezen is de geluiddempende werking. Je hebt hierdoor minder last van geluidsoverlast. Verder zijn er veel haagplanten die erg snel dichtgroeien, waardoor je al snel van een volle en dichte haag kunt genieten. Haagplanten zijn ook een zeer flexibele afscheiding en kan eenvoudig smaller of lager gemaakt worden. Verder staan haagplanten gewoon erg mooi in de tuin en zorg je voor meer natuur, vlinders en vogels in de tuin. 

Verschillende soorten haagplanten

Als je op zoek bent naar een haagplant kom je er al snel achter dat er ontzettend veel verschillende soorten haagplanten zijn. Hierdoor is er altijd wel een geschikte haagplant voor jouw tuin te vinden. Als je op zoek gaat naar een haagplant, is de eerste stap het bepalen van de winterhardheid van de tuinhaag. Wil je in de winter ook genieten van een groene tuin of maakt het jou niet zoveel uit? Er zijn haagplanten die in de winter hun bladeren behouden of juist verliezen. Daarnaast kun je ook nog kijken naar de kleur van de haagplant. Er zijn natuurlijk groene haagplanten verkrijgbaar, maar ook rode of bruine tuinhagen. Verder heb je nog hagen met en zonder besjes. 

De meest populaire haagplanten

Bijna iedereen kent de bekende haagplanten zoals de haagbeuk en de beukenhaag wel. Op het gebied van uiterlijk lijken deze haagplanten erg op elkaar, het verschil zit hem in dat de beukenhaag een bladhoudende haag is terwijl de haagbeuk een bladverliezende haag is. Een andere bekende haagplant is de conifeer. Coniferen zijn robuuste en stoere heggen die goed tegen een stootje kunnen. Het voordeel van coniferen is dat ze snel dichtgroeien, waardoor je van voldoende privacy geniet, ook in de winter. 

Een andere bekende haagplant is de taxus. Net als de conifeer is de taxus ook een zeer robuuste en stevige heg. De taxus komt van hetzelfde geslacht als de conifeer. Het voordeel van een taxus is dat de haag tot wel 20 meter hoog kan worden. Ook in de winter blijft de taxus mooi groen, waardoor je altijd van voldoende privacy geniet. Ben je op zoek naar een mooie lichtgroene haagplant? Dan is de liguster een goede keuze. De liguster heeft een hoge bladerdichtheid en is zeer geliefd bij vogels, vlinders en rupsen. De plant blijft bij zachte winters groen, maar niet bij harde winters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen