Wat is zandstralen?

Wat is zandstralen?

Zandstralen wordt vaak gebruikt voor het reinigen van oppervlakken. Met deze techniek kun je ook oppervlakken herstellen en verfraaien. Zandstralen wordt overigens ook wel zandparelen en gritstralen gebruikt. Je gebruikt hierbij perslucht waarmee je kleine korrels van abrasieve materialen blaast tegen een oppervlak. Dit wordt gedaan op een hoge snelheid zodat je ongewenste stoffen verwijderd, waarbij je onder meer aan roest, vuil en verf kunt denken. In dit artikel leggen we uit hoe zandstralen werkt en waarvoor het gebruikt wordt. 

Hoe werkt zandstralen? 

We hebben net al een beetje uitgelegd over hoe zandstralen werkt. Hierbij worden namelijk abrasieve deeltjes op een hoge snelheid geblazen tegen een oppervlak. Je gebruikt hiervoor perslucht. Zo verwijder je corrosie, vuil en verf van het oppervlak. Om te kunnen zandstralen moet je eerst het abrasieve materiaal in een zandstraalketel of -pistool van bijvoorbeeld Datona laden. Daarna zorgt het perslucht ervoor dat de abrasieve deeltjes met een hoge snelheid door een straalslang geblazen worden. Je richt deze slang richting het oppervlak. De abrasieve deeltjes zorgen er vervolgens voor dat de ongewenste stoffen van het oppervlak geblazen worden. Dit zorgt ervoor dat het weer helemaal schoon is, zodat het voorbereid is voor verdere behandelingen. 

Waarvoor wordt zandstralen gebruikt?

Zandstralen wordt vandaag de dag gebruikt in veel branches. Je kunt hierbij denken aan de bouwsector, maar ook bij het produceren of renoveren van auto’s kan zandstralen gebruikt worden. Dit is tevens het geval in de kunstwereld en de meubelindustrie. Zelfs bij het restaureren van gebouwen wordt zandstralen toegepast. Deze techniek heeft dan ook meerdere toepassingen:

Oppervlakteverfraaiing

Je kunt met zandstralen oppervlakken verfraaien. Je creëert dan met deze techniek een decoratief effect, al wordt zandstralen vooral toegepast om de oorspronkelijke uitstraling te herstellen. Dit is bijvoorbeeld handig als je een oud pand restaureert. Dit kan gedaan worden op hout, maar ook op keramiek of glas. 

Oppervlaktevoorbereiding

Zandstralen wordt vaak toegepast om een oppervlakte voor te bereiden op een verdere behandeling. Voordat een coating aangebracht wordt, kun je dus het oppervlak zandstralen als voorbereiding. Je verwijdert dan met de abrasieve deeltjes verf, vuil, roest, et cetera zodat de volgende behandelingen een beter resultaat opleveren. 

Oppervlaktereiniging

Toch wordt zandstralen het meeste gebruikt om een oppervlakte schoon te maken. Je verwijdert hiermee immers roest, vuil, verf en andere ongewenste stoffen. Dit kan met deze techniek gedaan worden bij houten oppervlakken, maar je kunt zandstralen ook toepassen op steen, metaal, beton, et cetera. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen