Emaille keukenaccessoires

Voor een landelijke keuken heb je maar enkele brocante accessoires nodig. Ga eens terug in de tijd en gebruik oude emaille keukenhulpjes als versiering. Borden, pannen, mokken, potten, schalen, noem maar op. Zet ze op het aanrecht of hang ze aan een keukenrek. Een gegarandeerde oppepper voor de uitstraling van je keuken!

Emaille: wat is dat?

Emaille stamt al uit de middeleeuwen en is handgemaakt. De basis is een stuk metaal met een soort glaslaag eroverheen. Doordat het materiaal heel lang meegaat, kan je accessoires van enkele generaties geleden zelfs nog prima gebruiken. Het kan tegen alle huishoudelijke schoonmaakmiddelen, zolang het maar geen zuur bevat.

De emaille accessoires van vroeger hebben vaak een hoop krasjes en afgebroken stukjes. Dit komt doordat de glaslaag nogal breekbaar is (alle emaille producten van nu kunnen hier een stuk beter tegen). Dit geeft de accessoire wel extra charme en uitstraling!

Roest is echter het gevolg. Gebruik de accessoire in dit geval niet, maar als versiering dient het natuurlijk nog perfect. Plaats er in dat geval wat plantjes in!

Emaille voorraadpotWaar vind je emaille accessoires?

Je vindt een schat aan oude emaille keukenhulpjes op tweedehands websites zoals Marktplaats. Maar ook de plaatselijke rommelmarkt heeft je veel te bieden voor een mooie prijs. Daarnaast zijn er volop kleine webshops die een uniek aanbod hebben (meestal wel wat duurder).

Waar moet je op letten?

Gebruik bij voorkeur accessoires uit dezelfde serie en kleur, aangezien emaille al een uniek karakter heeft. Een oneven aantal is het mooist voor de harmonie in je keuken: denk aan drie tot maximaal vijf accessoires.

Het klinkt raar, maar plaats de accessoires waar ze het minst in de weg staan. In de keuken moet je immers je dagelijkse handelingen kunnen doen, zonder eerst weer een versiering opzij te moeten zetten. Het keukenblad is dus wellicht onhandig. Hang de emaille accessoires op aan een (brocante) keukenrek. Of zet ze op de vensterbank bij het keukenraam.

Ps. Bekijk ook eens onze nostalgische keukenideeën op Pinterest! Wil je andere lezers laten weten wat je van dit artikel vindt? Geef je anonieme stem (één tot vijf sterren) bovenin dit artikel. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen