Dit is dé manier om een avocado pit te laten groeien!

avocado plant groeien

Een avocado pit laten groeien, ik heb het al vaak geprobeerd maar was nooit succesvol. Tot ik een paar maanden geleden een filmpje tegenkwam om op een andere manier een avocado pit te laten groeien. Ik had op dat moment 2 avocado pitten liggen en besloot het te testen, en met succes! Ik heb nu meerde pitten laten ontkiemen en ik wil je er alles over vertellen, maar eerst een paar veelgestelde vragen. Dus lees snel verder!

Hoe lang duurt het voor een avocado pit uitkomt?

De stam zal na twee tot zes weken groeien en nieuwe wortels gaan zich zichtbaar maken. Als het mes langer is dan 15-17 centimeter, knip het dan af tot 7 centimeter. Als je avocadowortels dik genoeg zijn en je ziet bladeren, dan is het veilig om het zaadje in de grond te planten en de helft boven de grond te laten.

Hoe kweek je een avocado pit?

Doe wat potgrond en perliet in de pot zodat er een sokkel ontstaat en leg je avocadopit erop. Je moet het dan afdekken met wat meer potgrond en perliet. Je moet de potplant zo steken dat hij uit de grond steekt. Druk vervolgens voorzichtig op de bovenkant van de grond en balanceer deze op een schotel.

Hoe vaak moet een avocado plant water?

Probeer de avocadoplant ongeveer twee keer per week water te geven. Let op: geef niet te veel water als je bezig bent. Als de bladeren beginnen te hangen, heb je te veel of te weinig water gegeven.

Hoe laat je de avocado pit groeien?

Voor deze methode ga je niet aan de slag met satéprikkers maar met een plastic zakje en wat keukenpapier.

Dit heb je nodig:

Avocado pit
Glas water
Keukenpapier
Plastic zakje
Glazen fles met dunne opening

En zo ga je te werk:

  1. Snijd de avocado open en gebruik deze in een lekkere maaltijd
  2. Doe de pit en een bakje met water en laat deze daar 2 dagen in weken
  3. Haal de pit na 2 dagen uit het water en pel het bruine schilletje eraf. Dit gaat erg makkelijk omdat hij natuurlijk lekker heeft liggen weken
  4. Wrap je pit in een vel keukenpapier en maak deze nat, stop dit in een hersluitbaar diepvrieszakje. Hij moet goed vochtig zijn, zodat het lekker gaat broeien
  5. Wachten, wachten, wachten. Na ongeveer 3 weken zal je pit wat worteltjes hebben gevormd.
  6. Als je pit wortels heeft, gaat ie in het water. Ik gebruik hiervoor deze set (Rimforsa)van de Ikea maar een kleine glazen fles werkt ook
  7. Zodra je avocado pit niet alleen wortels heeft, maar ook een sprietje, kan ie in de aarde. Hij heeft een pot nodig van ongeveer 20 cm diameter. Ook is het belangrijk dat de pit nog half uitsteekt in de aarde, anders gaat deze rotten.

Ik eet meerdere keren per week avocado, en vul dus regelmatig mijn zakje met nieuwe in keukenpapier gewikkelde pitten. Hierbij heb ik gemerkt dat de dikkere, stevigere keukenpapier prettiger werkt, maar is absoluut niet nodig. Elke keer als ik wat pitten toevoeg, check ik de andere pitten. Ondertussen weet ik niet meer hoe lang een pit in het zakje zit, haha.

Wanneer je je eigen avocado’s krijgt is lastig te zeggen, zo ver ben ik nog niet!

Veel succes met jouw avocado plantje!

Heb je moeite met het geven van het perfecte cadeau? Ga voor een plantje en lees ons artikel waarom een plantje cadeau geven hét perfecte cadeau is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen