Drie nieuwe wetgevingen die je moet weten!

Drie nieuwe wetgevingen die je moet weten!

In de Tweede Kamer in Den Haag is het altijd druk. Zo wordt er regelmatig gediscussieerd over nieuwe wetten. Als de Tweede Kamer en de Eerste Kamer akkoord zijn gaat een nieuwe wet in. Niet alle wetten zijn relevant voor jou, daarom hebben we hier in een aantal belangrijke wetten op een rijtje gezet.

Wet nieuwe pensioenregeling

Vanaf 1 januari 2027 gaat naar verwachting de wet nieuwe pensioenregeling in. De wet is al goedgekeurd door de Tweede Kamer. Nu moet alleen nog de Eerste Kamer akkoord gaan. Wat houdt deze wet dan in? Het hele pensioenstelsel gaat veranderen. Een deel blijft wel hetzelfde. Zo blijft iedereen rechthebben op de AOW (Algemene Ouderdomswet) van de overheid. Daarnaast kun je blijven sparen voor je pensioen. De veranderingen voor het pensioen hebben betrekking op het pensioen wat je bij een werkgever kan sparen. De reden dat dit veranderd is, omdat het huidige stelsel niet meer past bij hoe onze samenleving nu is. Vroeger werken veel meer mensen hun hele leven voor dezelfde baas. Dit is tegenwoordig zelden nog het geval. Hierdoor zijn bijvoorbeeld pensioenen met een vast bedrag niet meer van deze tijd. 

Hybride warmtepomp

Vanaf het jaar 2026 moet de hybride warmtepomp standaard worden gebruikt om woningen te verwarmen. Dit is namelijk een duurzamere manier om je huis te verwarmen dan een cv-ketel. Wil je liever geen hybride warmtepomp? Dan mag je ook kiezen voor ander duurzaam alternatief, zoals een aansluiting op het warmtenet. Sommige huizen zijn ook niet geschikt voor een warmtepomp, waardoor je ook mag kiezen voor een ander alternatief.
Heb je momenteel een cv-ketel, maar ben je op zoek naar een apparaat dat kan zorgen voor warm tapwater? Dan kan je tot 2016 nog overstappen op ander apparatuur, zoals boilers. Kies dan het liefst voor een duurzame, elektrische boiler. Hierdoor ben je niet alleen minder geld kwijt, maar dit is ook beter voor het milieu! Zorg er wel voor dat je voor 2026 overstapt naar de andere apparaten. Zo voorkom je een boete!

Minimumloon verhoogd met ongeveer 10% 

Sinds 1 januari 2013 is het minimloon verhoogd met 10,15%. Dit is op basis van een fulltime werkweek. De reden hiervoor is de inflatie. De prijzen zijn flink gestegen, zoals de prijzen van benzine, gas en boodschappen. Doordat de minimumloon omhoog is gegaan, zijn ook de uitkeringen omhoog gegaan. Je kunt hierbij denken aan de AOW, Wajong en bijstand. Ondanks de verhoging van het minimumloon kunnen sommige mensen nog niet goed rondkomen. Daarom zijn er ook andere regelingen. Zo is er sinds 2023 het prijsplafond. Dit houdt in dat je een maximaal bedrag betaald voor gas en elektriciteit. Ook is de maximale inkomensgrens voor zorgtoeslag omhooggegaan. Deze veranderingen kunnen snel flink wat geld schelen.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer nieuwe wetten. Een aantal nieuwe wetten zijn een vergoeding voor thuiswerkers en aanpassingen in de inkomstenbelasting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen