Zorg voor een optimaal verwarmd huis

Zorg voor een optimaal verwarmd huis

Draag jij een extra trui of sjaal thuis om te besparen op je energiekosten of kijk je niet zo nauw naar jouw energieverbruik? Tegenwoordig loont het om te kijken hoe je op een efficiënte manier met het energieverbruik in een woning kunt omgaan en hoe je het beste voor je cv-ketel of radiator kunt zorgen. Een efficiënte werking van de cv-ketel of radiator betaalt zich terug in minder hoge stookkosten en draagt daarnaast ook bij aan een beter milieu. Wanneer je graag een goed verwarmd huis wil, maar niet al te hoge kosten voor een verwarming kan je dat op verschillende manieren doen. Hieronder staan een aantal handige tips. 

Zorg voor een  lagere watertemperatuur in je cv-ketel

Een gemiddelde cv-ketel kent een rusttemperatuur van ongeveer 80 tot 85 graden Celsius. Het gebruik van een radiatorventilator zorgt ervoor dat de verwarming in een woning veel efficiënter  wordt geregeld, met als gevolg dat een rusttemperatuur van 80 tot 85 graden in de  cv-ketel niet meer nodig is. Sterker nog, je kunt de rusttemperatuur terugdraaien naar zo’n 60 graden Celsius. Dit heeft weer als gevolg dat de stookkosten lager zijn. Ook heeft een lagere temperatuur in de cv-ketel nog een ander voordeel. Het water wordt namelijk  via leidingen naar de radiotoren in een woning gebracht. Tijdens dit proces is er altijd sprake van dat er energie verloren gaat doordat er warmte verloren gaat. Als het temperatuurverschil tussen het water in de leidingen en de oppervlaktes waarmee het in aanraking komt erg groot is, dan verlies je meer energie. Wanneer de temperatuur van de cv ketel lager is, is het temperatuurverschil tussen het water in de leidingen en de oppervlaktes waarmee het in aanraking komt minder groot. Dat heeft als gevolg dat er daardoor  minder energie verloren gaat bij het vervoer van het water naar de radiatoren.

Goede isolatie

Niet alleen een lager temperatuur in de cv ketel zorgt ervoor dat er minder energie verloren gaat, maar ook goed isolatie. Bij een slecht geïsoleerd huis verdwijnt alle warmte in kieren. Hierdoor stook je eigenlijk voor niks. Gelukkig kun je daar iets aan doen. Zorg voor goed geïsoleerde muren en tussenmuren. Dit kan je doen door spouwmuur isolatie. Hierdoor zijn de muren goed geïsoleerd en kan er geen warmte ontsnappen. Een andere manier is door het gebruik van tochtstrips bij deuren. Deze houden de kou en tocht buiten de deur. 

Andere tips

Er zijn ook nog andere manieren om je huis goed warm te krijgen en niet voor noppes te stoken. Denk bijvoorbeeld er aan om druk in de verwarmingsketel regelmatig te controleren. Wanneer deze te hoog is kan je de cv-ketel beschadigd raken. Daarnaast is het slim om de radiator – zeker na lange tijd van inactiviteit te ontluchten. Dit zorgt voor een betere werking. Ook helpt het als je het stof weghaalt wat in en rondom de verwarming ligt. Hoe minder stof er ligt, hoe meer ruimte er is om de warmte te verspreiden. Daarnaast kun je ook ervoor zorgen dat de cv-ketel alleen aanspringt als er iemand thuis is. Met goed isolatiemateriaal, een goede onderhouden cv-ketel en slim omgaan met energie zorg jij voor een warm huis en een lagere energierekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen