Hoe zit de huidige woningmarkt in elkaar?

Ben je van plan om binnenkort een huis te gaan kopen of ben je dit in ieder geval serieus aan het overwegen? In dat geval is het goed om te weten hoe de woningmarkt er momenteel voor staat. De markt is namelijk constant in beweging en het is goed om te weten waar je aan toe bent op het gebied van huizenprijzen en hypotheeklasten. In dit artikel gaan we in op de huidige woningmarkt!
De huizenprijzen
De huizenprijzen waren vorig jaar en het jaar daarvoor enorm hoog, onder andere door de lage hypotheekrente, de grote vraag naar woningen en de woningnood in Nederland. Er werd ook veel overboden in bijna alle regio’s in ons land. De gemiddelde koopsom van een huis was volgens het Kadaster in het derde kwartaal van 2022 zo’n 443.000 euro, 11% meer dan een jaar eerder. In dit kwartaal werden er zo’n 50.000 woningen verkocht. Ben je makelaar van beroep, dan had je dus genoeg te doen de afgelopen jaren. Momenteel zien we dat de markt weer aan het afkoelen is en dat woningen weer goedkoper beginnen te worden. Dit betekent echter ook dat de hypotheekrente weer hard gaat stijgen. De verwachting is dat huizenprijzen in 2023 zo’n 6% gaan dalen en dat dit in 2024 ook nog door zal gaan.
De hypotheekrente
De hypotheekrente is momenteel weer aan het stijgen, wat betekent dat de maximale hypotheek die je kunt krijgen, daalt. Een hogere rente betekent namelijk ook hogere maandlasten ten opzichte van je netto salaris. In kader van de inflatie stijgen lonen helaas niet hard genoeg om de stijgende hypotheekrente te compenseren. Het kan de komende tijd dus lastiger zijn om een hypotheek te krijgen. Heb je een half jaar of meer geleden een hypotheekgesprek gehad bij een adviseur? Ga dan opnieuw in gesprek met een adviseur, want de kans is groot dat je maximale hypotheek lager is geworden. Gelukkig lijkt het erop dat de huizenprijzen nog wel verder gaan stijgen, waardoor de betaalbaarheid van huizen weer wat hoger wordt.
De NHG regeling
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is verhoogd naar een koopsom van 405.000 euro. Dit jaar kunnen er dus meer mensen gebruik maken van deze regeling. Met NHG krijg je korting op je hypotheekrente omdat de staat deels garant staat voor jouw hypotheek. Je bent dan verzekerd tegen het risico op restschuld bij gedwongen verkoop, bijvoorbeeld als jij je baan verliest, je partner overlijdt of je gaat scheiden. Om gebruik te kunnen maken van de NHG regeling moet je echter wel aan bepaalde eisen voldoen. Ben jij ZZP’er of je partner, dan kan het lastig worden om dit rond te krijgen.