Wil je goede verlichting in je keuken?

Wil je goede verlichting in je keuken?

De keuken is het hart van de woning: hier worden de maaltijden gemaakt en hier kom je aan het eind van de dag samen om de dag door te nemen. De manier waarop een keuken gebruikt wordt, stelt specifieke eisen aan de verlichting die je in deze ruimte moet aanbrengen. Aan de ene kant moet je namelijk zorgen dat je goed kunt zien wat je aan het doen bent, maar wanneer je gezellig rond de tafel zit, hoef je niet in de schijnwerpers te zitten. Wat kun je doen om te zorgen dat je de juiste verlichting in je keuken krijgt en aan welke technische gegevens moet je denken? Hier een aantal tips om te zorgen dat je het perfecte lichtplan kunt maken voor je keuken. 

Welke verlichting is geschikt voor je keuken? 

In de keuken moet je de ruimte goed benutten en je wilt niet dat er dingen in de weg staan wanneer je aan het werk bent. Kies daarom voor inbouwspots keuken omdat je deze, het woord zegt het al, kunt inbouwen. Daardoor verlies je geen ruimte in je keuken en toch heb je heel goed licht. Inbouwspots zijn relatief eenvoudig te installeren en ook wanneer de inbouwruimte ondiep is, zijn er geschikte spots om toch een goed resultaat neer te zetten. Kies altijd voor led-spotjes omdat deze ten eerste zeer zuinig zijn met energie, maar ook omdat deze lampen niet heet worden. Daardoor loop je geen risico meer op brand, in tegenstelling tot de ouderwetse spots die heel heet kunnen worden. 

Kies spots met een IP-waarde van tenminste 65

Als je op zoek gaat naar goede spots, let dan goed op de IP-waarde van de lampen. Deze waarde staat voor de mate waarin de spot stof- en waterdicht is. In een keuken wordt water gebruikt dus kies altijd spots die een IP-waarde hebben van tenminste 65. Dit betekent dat stof geen kans maakt en dat de spots goed tegen spatwater kunnen. Zelfs een straal water op de spots zal niet tot problemen leiden. Daardoor kun jij je dus optimaal richten op je gerecht en hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid. Bovendien heb je heel goed licht zodat je goed kunt zien wat je aan het doen bent. 

Vergeet de dimmers niet

Als de maaltijd eenmaal klaar is, is het tijd om deze te nuttigen. De verlichting hoeft dan niet zo fel te zijn, dus kies altijd voor led dimmers. Deze dimmers kunnen eenvoudig gemonteerd worden, zowel als inbouw alsook als opbouw. Je kunt ervoor kiezen om een groep spots op een dimmer aan te sluiten, of iedere spot afzonderlijk te dimmen. Op die manier kun je altijd de sfeer genereren die je wilt om in een sfeervolle ruimte je maaltijd te nuttigen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen