Wat weet jij van het barbell gewicht?

Wat weet jij van het barbell gewicht?

Het barbell gewicht is een veelgebruikt hulpmiddel bij krachttraining en bodybuilding. Het bestaat uit een lange stang met gewichten aan beide uiteinden. In dit artikel leer jij alles wat je moet weten over het gebruik van barbells in jouw training. Van de geschiedenis tot de verschillende soorten oefeningen die je kunt doen, lees verder om jouw kennis over dit belangrijke fitnesshulpmiddel te vergroten.

De Geschiedenis van de Barbell

De geschiedenis van de barbell gaat terug tot het oude Griekenland, waar atleten stenen en andere voorwerpen gebruikten om hun kracht te ontwikkelen. In de 19e eeuw werd de barbell zoals we die vandaag kennen, uitgevonden door de Duitse atleet en gymnast, Friedrich Ludwig Jahn. Hij gebruikte dit hulpmiddel om zijn gymnastiekstudenten te trainen en merkte al snel de vele voordelen op van het gebruik van een barbell.

Soorten barbells

Er zijn verschillende soorten barbells beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en doeleinden. Hieronder staan de meest voorkomende types:

Olympische barbell

De Olympische barbell is de standaard barbell die wordt gebruikt bij Olympische gewichtheffen en powerlifting. Het heeft een standaardlengte van 2,2 meter en weegt 20 kilo voor heren en 15 kilo voor dames. Het heeft een diameter van 50 millimeter en kan tot wel 680 kilo dragen.

Trap barbell

De Trap barbell, ook bekend als een Hex Bar, is een barbell in de vorm van een zeshoekige doos. Het heeft handvatten aan de zijkanten, wat het gemakkelijker maakt om te gebruiken voor sommige oefeningen, zoals deadlifts. Het gewicht van een trap barbell varieert, afhankelijk van het merk en het model.

EZ Barbell

De EZ barbell is een barbell met een gekromd ontwerp, wat het gemakkelijker maakt om te gebruiken voor oefeningen zoals bicep curls en tricep extensions. Het gewicht van een EZ barbell varieert, afhankelijk van het merk en het model.

Oefeningen met de barbell

De barbell is een veelzijdig hulpmiddel dat kan worden gebruikt voor talloze oefeningen. Hieronder staan enkele van de meest populaire barbell-oefeningen:

Squats

Squats zijn een effectieve oefening om de quadriceps, hamstrings en bilspieren te trainen. Houd de barbell op je schouders en laat jezelf zakken in een squat positie, waarbij je je knieën buigt terwijl je je rug recht houdt.

Deadlifts

Deadlifts zijn een krachttraining waarbij je de barbell van de grond tilt terwijl je je rug recht houdt. Het traint voornamelijk de hamstrings, bilspieren en onderrug.

Bench Press

De bench press is een oefening voor het trainen van de borstspieren, triceps en schouders. Ga op een vlakke bank liggen en houd de barbell boven je borst terwijl je je armen gestrekt houdt. Laat de barbell langzaam zakken naar je borst en duw het vervolgens weer omhoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen