Waarom het belangrijk is om ook met een elektrische fiets zelf te blijven trappen!

Waarom het belangrijk is om ook met een elektrische fiets zelf te blijven trappen!

De elektrische fiets is een handig hulpmiddel om lange afstanden gemakkelijker af te leggen. Met trapondersteuning is het minder inspannend om bijvoorbeeld 10 kilometer naar je werk te fietsen. Toch kan deze handige functie er ook voor zorgen dat sommige mensen na verloop van tijd amper nog zelf meetrappen en lui worden. Dit is echter niet goed voor de fiets en ook niet voor de gezondheid van de bestuurder. Waarom is het dan belangrijk om toch zelf mee te trappen?

De elektrische fiets is uitgerust met sensoren die meten hoe snel of hoe hard de bestuurder trapt. Op basis van deze metingen en het ingestelde ondersteuningsniveau berekent de fietscomputer hoeveel ondersteuning de motor op dat moment moet geven. De motor past de benodigde hoeveelheid energie die deze van de accu vraagt hierop aan.

Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig is om zelf mee te trappen:

• Minder belasting voor de accu

Als je minder hard trapt, vraagt de motor meer energie van de accu. Hierdoor wordt de accu zwaarder belast en zal deze sneller verslijten. Het vervangen of reviseren van de fietsaccu is niet goedkoop en kan worden uitgesteld door dagelijks zelf harder te trappen.

• Verhoging van de actieradius

Als je minder hard trapt, zal de actieradius kleiner worden. De accu moet meer energie leveren en zal dus sneller leeg zijn. Door iets harder te trappen, kun je extra kilometers fietsen. Ook het kiezen voor een minder zware ondersteuningsstand zal bijdragen aan een grotere actieradius.

• Beter voor de gezondheid

Als je geen gezondheidsklachten hebt, is het aan te raden om te kiezen voor de minst zware ondersteuningsstand. Dit is niet alleen beter voor de accu, maar ook voor je eigen gezondheid. Door dagelijks bijvoorbeeld naar je werk te fietsen, kun je makkelijk aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid beweging van 30 minuten komen.

Het is niet altijd nodig om zelf meer trapkracht te leveren. Soms vragen de omstandigheden of de conditie van de bestuurder om minder kracht. Dat is natuurlijk geen probleem, maar op lange termijn is het wel beter voor de accu en de bestuurder om zelf meer trapkracht te leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen