Voel jij je nog veilig op de trap?

Voel jij je nog veilig op de trap?

Zeg eens eerlijk. Hoe fijn voel jij je nog als je thuis de trap gebruikt? Die trap waar je al ontelbaar keren mee naar boven en beneden bent gelopen, waarvan je iedere trede wel kunt dromen en die net zo goed bij je huis hoort als je voordeur en je keuken. Die trap, die als je er eerlijk naar kijkt met de jaren wel steeds een beetje lastiger is geworden. Dat ligt niet aan de trap, zoveel weet je ook wel, die is in al die jaren nauwelijks veranderd. Maar, het is helaas niet anders, jij wel. Je bent ouder geworden, en wat iedereen altijd al roept: ouderdom komt met gebreken. En dat merk je vaak het eerst in en om je eigen huis. Zaken die je voorheen geen moeite kostten, zijn nu opeens lastig. En in het geval van een trap ook nog eens gevaarlijk.

Het lastigste onderdeel van ons huis

De trap is in veel gevallen het lastigste onderdeel van een huis. Het is een onderdeel dat we keihard nodig hebben om naar boven en beneden te gaan. Maar tegelijk is het ook precies het onderdeel van het huis waarbij we het eerst en het snelst gaan merken dat de jaren zo hun sporen hebben achtergelaten in ons lijf.

Op een trap draag je je eigen gewicht steeds eventjes op één been. En dat is nog niet alles. Om een trap te kunnen gebruiken maak je ook nog eens vrij diepe kniebuigingen én moet je je eigen lichaamsgewicht naar boven kunnen tillen, of rustig naar benden kunnen bewegen. Allemaal handelingen, zeker met elkaar gecombineerd, die best wat vragen van een lijf. Wordt dat lijf wat ouder, dan wordt die trap een steeds grotere hindernis. Merk je dat het steeds lastiger wordt om hem te gebruiken, dan zal je je ook steeds minder veilig gaan voelen, en de trap niet meer zo ontspannen benaderen. En juist dan, omdat je je er al niet helemaal fijn bij voelt, is de kans op ongelukken het grootst. Omdat er bij een trap ook nog eens hoogte in het spel is, is de kans op letsel ook nog eens behoorlijk aanwezig.

Verhuizen is meestal niet nodig

Nou, verhuizen dan maar? Want als je die trap niet meer normaal kunt gebruiken, dan heb je weinig meer te zoeken in je huis. 

Vaak is dat helemaal niet nodig, en kan een traplift prima uitkomst bieden. Ook als je verder nog prima ter been bent, en je zelfs de trap nog zou kunnen gebruiken, maar je daar alleen niet altijd even veilig bij voelt. Trapliften van Handicare kunnen op vrijwel iedere bestaande trap geplaatst worden, en zijn snel geïnstalleerd. Je behoudt je vrijheid om de trap te gebruiken, fijn voor je partner of voor jezelf, op goede dagen. Het hoeft echter niet meer, de keuze voor de lift is er altijd. En dat maakt een groot verschil!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen