Vetbollen voor vogels maken met frituurvet

Inhoudsopgave Hide
  1. Werkwijze
  2. Extra tips

De winter is nog niet streng geweest, maar dat komt vast nog. Ben dan eens lief voor onze gevleugelde vrienden buiten en hang wat vetbollen vol met lekkere zaden op. Heb je na de feestdagen nog wat oud frituurvet over wat je toch moet weggooien? Hiermee maak je ze gemakkelijk zelf!

Werkwijze

  1. Houd één deel frituurvet op één deel zadenmengsel aan. Dit komt niet zo nauw, zolang er maar lekker veel zaden in zitten. Dit mengsel koop je in tuincentra maar misschien heb je thuis nog een assortiment liggen: denk aan tarwekorrels, gerst, zonnebloempitten, maïs, sesamzaad, maanzaad, havervlokken, en ook krenten.
  2. Smelt het frituurvet tot het nét gesmolten is, dus niet heet!
  3. Voeg de zaden toe en roer het goed door. Wacht totdat dit mengsel weer een beetje afgekoeld is (zet de pan buiten, dan gaat dat sneller).
  4. Giet het mengsel in een vormpje, blik, glas, plastic bekertje of melkpak.
  5. Indien je de vetbollen wilt ophangen, hang dan een draadje in het mengsel voordat het gestold is.
  6. Zodra het mengsel bijna hard is geworden, haal je het uit het vormpje en kneed je er een mooie bol van.

Extra tips

Is het mengsel al te hard geworden waardoor je het niet gemakkelijk uit de vorm krijgt? Houdt de vorm even in wat heet water, dan laat het zo los.

In plaats van een bolletje kan je natuurlijk ook allerlei andere vormpjes van maken.

Geen draadje of ophangmogelijkheden? Snijd de vetbol in stukjes en leg ze op een voederplank of in een vogelhuisje.

Je denkt misschien: is mijn frituurvet niet heel slecht voor de vogels? Nee hoor, vogels hebben meer verzadigd vet nodig dan wij. En aangezien frituurvet stolt, kan het ook niet op hun veren komen. Gebruik geen olie: dat wordt niet hard genoeg.

Maak er een leuke pindaketting bij! Pak een draad en een zak doppinda’s. Maak de draad vast aan een naald en rijg de pinda’s in het midden aan de draad. Popcorn zonder suiker of zout werkt ook goed.

Ps. Wil je andere lezers laten weten wat je van dit artikel vindt? Geef je stem (één tot vijf sterren) bovenin dit artikel. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen