Ventilatie voor dummies: alles wat je moet weten over luchtkwaliteit in huis

Je huis ventileren is heel belangrijk voor de luchtkwaliteit. Door bewust frisse lucht binnen te brengen zorg je dat alle vervuilde en vochtige lucht je huis uit kan en dat je genoeg zuurstof binnen krijgt. Dit is ook heel belangrijk om schimmelvorming tegen te gaan. Vochtigheid is perfect voor het kweken van schimmels en dat is hartstikke handig als je champignons wil gaan kweken, maar dit doe je natuurlijk niet in de woonkamer. Je huis goed ventileren is van groot belang en hier heb je de juiste tools voor nodig. Daarbij moet je ook kijken naar je eigen huis, de dakdoorvoer plat dak is heel anders dan voor een puntdak. Als je dus zo’n ventilatiesysteem in huis gaat installeren, doe dan even je research voordat je begint. 

Luchtkwaliteit en ventilatie 

In huis ontstaan er allerlei afvalstoffen. We ademen zelf kooldioxide uit, er ontstaan afvalstoffen met koken en tijdens het schoonmaken. Zonder goede ventilatie blijven al deze afvalstoffen in huis hangen en worden deze uiteindelijk weer ingeademd door de bewoners zelf. Dit is natuurlijk hartstikke ongezond. Als mens heb je behoefte aan frisse lucht met voldoende zuurstof. Er bestaan weinig dingen die zo belangrijk zijn als zuurstof. Door je huis goed te ventileren creëer je een betere luchtkwaliteit. En dit is weer belangrijk voor de gezondheid van de bewoners van je huis. Vervuilde lucht zorgt voor astma en allergieën. Frisse lucht zorgt dat je beter kunt ademhalen, je minder last hebt van hoofdpijn en dat je je beter kunt concentreren. Een goede ventilatie creëren in huis is dus heel belangrijk, hier heb je natuurlijk wel een spirobuis voor nodig. 

Hoe kun je ventileren?

Ventileren kan heel simpel zijn. Je gooit alle ramen en deuren open en zo krijg je frisse lucht binnen toch? Dat is zeker waar, maar dit is beslist niet de makkelijkste en ook zeker niet de fijnste manier om je huis te ventileren. Mechanische ventilatie werkt vaak veel beter. Je maakt dan gebruik van speciale technieken en tools om je huis te ventileren. Wat hier fijn aan is, is dat je je huis warm kunt houden terwijl je ventileert en dat het ook een stuk veiliger is dan alle deuren en ramen opengooien. Hoewel dit natuurlijk ook af en toe heel fijn is om wat frisse lucht binnen te krijgen. Je kunt ventileren door vervuilde lucht af te voeren of door nieuwe lucht binnen te brengen. Het beste is natuurlijk een combinatie van allebei. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen