Stoffen hartjes: maak ze zelf!

Je hebt ze vast al overal zien hangen: die leuke stoffen hartjes. Ze zijn heel gemakkelijk zelf te maken, zelfs zonder naaimachine! Je kunt ook allerlei andere vormen gebruiken, zoals ruitjes, knuffels, sterren en bloemetjes. Hieronder lees je exact hoe je dit aanpakt.

VoorbereidingStoffen hartjes maken

Kies twee stukjes stof die je leuk vindt. Dit worden de voor- en achterkant. Het mogen twee dezelfde stukken zijn, maar twee verschillende patronen geven juist een extra dimensie. Leg het volgende klaar:

 • Twee stukjes stof
 • Lintje of stukje decoratietouw om het hartje op te hangen
 • Papier met potlood
 • Schaar
 • Speldjes
 • Naald en draad (in een kleur die past bij de stofjes)
 • Fiberfill als vulling

Stoffen hartjes maken met de hand

 1. Teken een hartje op papier. Houd rekening met een naadtoeslag van 0,5 cm. Knip het hartje inclusief toeslag uit.
 2. Leg de stofjes op elkaar (de goede kant naar binnen gekeerd) en speld ze aan elkaar vast zodat ze niet verschuiven.
 3. Plaats het papieren hartje op de stof en knip dit uit de stof.
 4. Stik de stofjes aan elkaar met kleine steekjes, rekening houdend met de naadtoeslag van 0,5 mm. Let op! Houd een klein stukje van ca. 4 cm vrij om deze als vulopening te gebruiken.
 5. Keer het hartje binnenstebuiten en vul het op met fiberfill.
 6. Stik de vulopening vervolgens voorzichtig dicht.
 7. Bevestig het lintje of touwtje door het bovenin vast te stikken.

Extra tips

Indien je handig bent met een naaimachine, heb je dit hartje binnen een klein kwartier gemaakt.

Je kunt van tevoren een naam, datum of tekstje op het stof naaien, zodat het hartje een persoonlijk tintje krijg. Leuk om als cadeau te geven!

Ben je lekker op dreef? Maak er een complete slinger van! Je kan dan natuurlijk verschillende letters maken in plaats van figuren.

Versier de stoffen hartjes extra door er leuke kralen of bedeltjes aan te hangen.

Maak een nostalgische versie door jute te gebruiken in plaats van stof. Of naai eerst een paar stukjes stof aan elkaar, zodat je een patchwork hartje creëert.

Wil je een robuust karakter geven aan het hartje? Stik het hartje dan aan de buitenkant met een contrasterende kleur draad met grote lussen dicht, zodat het draad gewoon zichtbaar is.

Wil je een lekker geurtje geven aan het hartje? Vul het dan met potpourri in plaats van fiberfill.

Je vindt extra inspiratie voor stoffen hartjes en andere figuren op HartsEnzo.Of google eens op ‘stoffen hartjes’ in Google images. Volop ideeën!

Je maakt daarnaast ontzettend leuke hartjes met vilt en een zichtbare borduursteek: bekijk de werkbeschrijving van byPetra.

Ps. Wil je andere lezers laten weten wat je van dit artikel vindt? Geef je stem (één tot vijf sterren) bovenin dit artikel. Bedankt!

Stoffen hartjes grijs

10 reacties

  1. Hai Linda, dat is inderdaad een lastig en secuur werkje. Gebruik zoveel mogelijk dezelfde kleur draad. In geval van een patronenstof kan je ook doorzichtig draad gebruiken, maar dat is doorgaans iets stugger. Probeer zo dicht mogelijk op de rand te stikken.
   Als het echt niet lukt, kan je overwegen om hartjes te maken met de stikrand aan de buitenkant (zie de laatste zin). Deze zijn veel gemakkelijker en zien er ook ontzettend leuk uit!

 1. Ik ben al weken aan het proberen om zo’n mooie hartjes te naaien, maar het lukt iedere keer niet. Als ik het hartje gestikt heb en ik draai het de goede richting op, dan heb ik in het midden (van boven, waar de twee halve rondjes bij elkaar komen) altijd een draad lopen, waardoor de stof trekt. Kunt u me vertellen wat ik fout doe?
  Die van u zijn in ieder geval geweldig!!

  1. Hallo Sabine,
   Ik heb precies het zelfde probleem, daarom zette ik de pc aan om een tip te zoeken, zo kwam ik dus op deze site.
   Ik ben ook van alles aan het uit proberen om tussen de bollen van het hart niet het stik draad te zien die dan heel strak staat, hoe krijgen die anderen dat toch goed, ik snap het echt niet.
   Hopelijk komt de gouden tip nog!!!

 2. jullie moeten het iets vloeiender naaien niet met een scherpe bocht ….ietsronder omdat het opgevuld wordt …zo doe ik het
  als je alles buitenom doet kan het wel met een scherpe stiksel …succes

 3. Ik stik 2 of 3 steken horizontaal tussen de 2 helften in precies in het midden. Voor het omdraaien inknippen tot bijna op het stiksel. Mij geeft dit een goed resultaat.

 4. Iedereen raad ik aan om langs de buitenkant in de punt boven aan het hartje een fantasietje an te brengen , zoals een knoopje , een strikje , een bedeltje enz…zo kan u een klein foutje verbergen , veel knutsel plezier !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen