3 tips om het energielabel van jouw woning te verhogen

3 tips om het energielabel van jouw woning te verhogen

Sinds 2008 is een energielabel verplicht bij de verkoop en oplevering van gebouwen. Het energielabel voor woningen werkt hetzelfde als het label dat we al konden van grote huishoudelijke apparaten. Hoe groener het label, hoe beter het is voor het milieu. Het energielabel was al erg belangrijk, maar sinds 2022 is dit belang alleen nog maar gestegen. Mensen vinden woningen met een F-label gewoon veel minder aantrekkelijk. Ook omdat dit betekent dat ze in hun energiekosten flink omhoog zullen gaan. Hetgeen waar we in deze tijd eigenlijk al niet meer onderuit komen.

Daarom doet men er alles aan om voor energiezuinige woningen te kiezen. Als jij een woning op de markt zet met een zeer onzuinig label, dan is de kans klein dat deze snel verkocht zal worden. Het is niet alleen voor jouw eigen wooncomfort en portemonnee van belang om hier iets aan te doen, maar ook als je de woning dus ooit wil verkopen. Maar hoe maak je jouw woning energiezuiniger en verhoog je het energielabel? We zetten drie tips op een rijtje.

1. Nieuwe kozijnen en beglazing

Veel van de warmte in huis ontsnapt door de ramen. Wanneer deze niet goed geïsoleerd zijn, kan dit veel tocht veroorzaken en wordt er meer gestookt dan nodig om de temperatuur in huis aangenaam te houden. Dit zie je ook terug in de energiekosten en het energielabel. Een goede manier om dit te verbeteren is dus door voor nieuwe kozijnen en beglazing te kiezen. Laat kunststof kozijnen op maat maken en kies voor HR++ of triple glas. Daarmee verhoog je direct de waarde van het huis.

2. Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn vandaag de dag erg geliefd. Een woning met zonnepanelen is dan ook direct een stuk aantrekkelijker voor kopers. Bovendien heb je hier zelf natuurlijk ook veel profijt van. Zeker wanneer je de zonnepanelen ook nog eens combineert met een warmtepomp. Hiermee kun je flink wat geld besparen op de energierekening en blijft de temperatuur in huis aangenaam, zonder dat de energierekening de pan uit rijst. Tot 2025 is het ook nog eens toegestaan om de teveel opgewekte energie terug te leveren naar de energieleverancier en daar een leuk bedrag voor te ontvangen.

Wist je dat zonnepanelen steeds goedkoper worden, over een langere levensduur beschikken en efficiënter zon om weten te zetten naar elektriciteit? Hierdoor is de terugverdientijd veel korter geworden en behaal je veel meer rendement met zonnepanelen dan met heel veel andere beleggingsvormen.

3.  Andere isolatievormen

Het beste energielabel valt of staat met hoe goed het huis geïsoleerd is. Hierbij wordt zeker niet alleen gekeken naar de beglazing. Bij oudere woningen valt hier meestal nog veel te behalen. Het kan dan ook geen kwaad om eens een expert mee te laten kijken. Waarschijnlijk heb je zelf ook wel gemerkt dat de isolatie van het huis niet goed is. Er zijn verschillende manieren om hier verandering in te brengen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen