Stapsgewijze planning: Hoe bouw je je eigen huis?

Stapsgewijze planning: Hoe bouw je je eigen huis?

Je eigen huis bouwen is voor velen een droom, maar voelt vaak onbereikbaar, want waar begin je? Die onzekerheid heb je helemaal niet nodig, je moet alleen weten welke stappen je moet nemen.

Stap 1: Koop bouwpercelen

Zonder bouwvergunning mag je geen eigen huis bouwen. Gemeenten bepalen welke bouwkavels u kunt kopen en waar u kunt beginnen met bouwen. Bij de start van een nieuw project worden meestal enkele zelfbouwkavels aangeboden. Onthoud dat als je j eigen huis bouwt, jij als enige verantwoordelijk bent voor de bouw ervan. Je kunt je eigen woning bouwen zoals je wilt, maar het bestemmingsplan en de afmetingen van de woning staan ​​vast. Je kunt hier niet van afwijken. Zorg dat je van tevoren weet welk bestemmingsplan op het gebied van toepassing is en of het bij je past.

Stap 2: Ontwerp je droomhuis

Dit is de beste stap en je kunt nu je eigen ontwerp maken. Je kunt een huis ontwerpen op verschillende manieren doen. Dit kun je doen met een architect, binnenhuisarchitect of aannemer. Ze kunnen je hints geven en weten waarschijnlijk dingen waar je nog nooit aan hebt gedacht. Je kunt er echter ook voor kiezen om alles zelf te doen. Er zijn verschillende programma’s waarmee je dit zelf op je computer kunt doen. Dan kun je 3D-technologie gebruiken om je huis te bouwen.

Stap 3: Een omgevingsvergunning aanvragen

Na het voltooien van het ontwerp kun je een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Vervolgens beoordelen zij het ontwerp om te zien of dit voldoet aan alle eisen voor het bouwen van een woning. Dus als je het zelf hebt ontworpen, is het een goed idee om iemand anders je ontwerp van tevoren te laten controleren.

Stap 4: Onderteken het contract

Zodra de omgevingsvergunning rond is, kan de daadwerkelijke bouw beginnen. Dan sluit je een contract met een aannemer. De overeenkomst omvat onder meer het budget, de uiteindelijke kostprijs, de bouwperiode en de afwikkelingsvoorwaarden. Het is belangrijk om dit te documenteren om later veel problemen te voorkomen.

Stap 5: Regel een zelfbouwhypotheek

Voor de hypotheek kun je het beste een onafhankelijke hypotheekadviseur inschakelen. Het klopt dat alle hypotheekverstrekkers andere regels hebben voor het bouwen van een eigen huis. Als je je eigen huis bouwt, biedt de een helemaal geen hypotheek en de ander wel. Er zijn ook hypotheekverstrekkers die kortingen geven als je je woning zo duurzaam mogelijk wilt bouwen. Het zou dus mooi zijn als een onafhankelijke adviseur jou van advies op maat kan voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen