Hoe gemakkelijk en goedkoop een EPDM daklekkage te repareren

Hoe gemakkelijk en goedkoop een EPDM daklekkage te repareren

Een lek in je EPDM dak is een nachtmerrie, vooral als je een krap budget hebt. Gelukkig zijn er relatief eenvoudige manieren om een lek te repareren zonder de bank te breken. In dit artikel vertellen wij je hoe je gemakkelijk en goedkoop een EPDM daklekkage repareert. Zo geniet je een stuk langer van jouw EPDM dak. 

Hoe ontstaat een daklekkage?

EPDM zijn ontworpen om bestand te zijn tegen zware omgevingsomstandigheden zoals harde wind, inslagen van hagel en sneeuwbelasting. Hoewel een EPDM dak z’n sterke punten heeft in extreme weersituaties, worden ze na verloop van tijd ook kwetsbaar. Hierdoor ontstaat slijtage als scheuren, waardoor eer een daklekkage ontstaat. Hoe los je zo’n lekkage op?

Stap 1: Identificeer de bron van het lek 

De eerste stap is vaststellen waar het lek vandaan komt. Dit doe je door te zoeken naar tekenen van waterschade in je huis of bedrijf. Als je toegang hebt tot het dak, kun je ook zoeken naar vlekken of blaren die gevormd zijn door waterophoping, want dit zijn veel voorkomende tekenen van een daklekkage. Het is belangrijk op te merken dat niet alle lekken van binnen of buiten zichtbaar zijn; sommige zijn verborgen achter isolatie of andere bouwmaterialen. Kijk dus goed naar waar het lek vandaan komt. 

Stap 2: Maak het gebied rond het lek schoon en droog 

Als je eenmaal hebt vastgesteld waar het lek vandaan komt, is het tijd om het gebied eromheen schoon en droog te maken. Dit omvat het verwijderen van vuil, puin of schimmel dat zich in de loop der tijd heeft verzameld. Je zorgt er ook voor dat er geen stilstaand water in of rond het gebied is voordat je verder gaat met repareren, want dat veroorzaakt later nog meer problemen. 

Stap 3: Reparaties uitvoeren met een EPDM Patch Kit 

Zodra het gebied rond het lek is schoongemaakt en gedroogd, is het tijd om reparaties uit te voeren met een EPDM kit. Deze kits bevatten meestal een zelfklevend materiaal als EPDM lijm dat gemakkelijk wordt aangebracht op de plekken die gerepareerd moeten worden. Lees voor het aanbrengen alle instructies in de kit zorgvuldig door, zodat je weet welke stappen genomen moeten worden voor het succesvol aanbrengen en repareren van je EPDM dakbedekking. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk de lijm goed te laten drogen.

Het repareren van een lek in een EPDM dak hoeft geen rib uit je lijf te zijn. Met wat geduld doen de meeste huiseigenaren het zelf doen met een EPDM kit, die relatief goedkoop te verkrijgen zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen