Ga voor groen, ga voor sedummatten! 

Ga voor groen, ga voor sedummatten!

De groene revolutie is in volle gang. En dan hebben we het met name over de sedummat, hét geheime wapen van groene architectuur en tuinliefhebbers die hun steentje bij willen dragen aan een beter milieu. Deze bijzondere vegetatiemat bestaat uit een mix van verschillende sedum planten en doet wonderen voor zowel daken als tuinen. Of u nu op zoek bent naar een slimme groene oplossing voor daken, een fervent tuinier bent of gewoon nieuwsgierig bent naar deze fleurige trend, hier leest u alles wat u moet weten over sedum. 

Wat is een sedummat eigenlijk?

In feite zijn sedummatten een soort groene ‘tapijten’ voor uw (schuur)dak of tuin. De mat is gemaakt van verschillende soorten sedum die samen een kleurrijk en vooral veerkrachtig geheel vormen. Zie het als een soort groene deken die u overal neer kunt leggen, op uw dak, langs uw gevel en zelfs in uw tuin als bodembedekker. 

De vegetatiematten zorgen niet alleen voor directe vergroening van uw omgeving, maar hebben ook meerdere voordelen. Zo zet sedum CO₂ om in zuurstof, zorgen de plantjes voor een lagere omgevingstemperatuur (en daardoor in de zomer voor een hoger rendement op uw zonnepanelen) en verrijkt het de leefomgeving van verschillende insecten, vlinders en vogels. 

Dus of u nu als stadsbewoner uw betonnen jungle wilt omtoveren tot een groene oase of gewoon op zoek bent naar een milieuvriendelijke manier om uw huis te verfraaien, met sedum zit u sowieso goed. 

Toepassingen: hoe sedummatten te gebruiken?

Sedummatten kunt u vrijwel overal inzetten. Zit u al een tijdje na te denken over een groen dak (letterlijk), dan zijn deze matten de perfecte keuze. Doordat ze makkelijk te plaatsen zijn, kunt u – ook als u geen groene vingers heeft – zelf aan de slag en geniet u direct van het fleurige resultaat.  

Ook is een sedummat prima langs uw gevel te plaatsen. Zo heeft het niet meer alleen een esthetische functie, maar bieden ze ook een bepaalde mate van isolatie en verlengen ze de levensduur van uw dak. En dat is nog niet alles…

Sedum in je tuin

Gaat het over sedum, dan associëren de meeste mensen dit vaak direct met een groendak. Maar wist u dat u sedum ook heel goed in uw tuin kunt plaatsen? Velen zullen het herkennen: u wilt wel een fraaie tuin, maar hebt geen zin in gedoe met ingewikkelde planten en urenlang snoeien. En dat is waar sedum planten om de hoek komen kijken. Ze gedijen bijna overal, van zonnige tot schaduwrijke plekken, en hebben niet al te veel aandacht nodig. Ideaal! 

Soorten sedum als bodembedekking voor in je tuin

In het wild bestaan er zo’n 600 verschillende soorten sedum. Gekweekte soorten zijn grofweg onder te verdelen in twee categorieën: hoge en lage sedum planten. De hogere soorten hebben vrij grote bladeren met lange stengels en grote bloemschermen. Deze forse planten worden ook wel hemelsleutels genoemd. 

Kleinere sedum planten worden meestal zo’n 10 tot 20 centimeter hoog. De bladeren en stengels van deze soort zijn meer gedrongen en de bloemen zijn kleiner. Deze planten vallen onder de vetkruiden en zijn zeer geschikt als bodembedekker voor in de tuin. 

Het onderhouden van sedummatten

Hoewel sedum planten onderhoudsarm zijn, wil dat niet zeggen dat ze volledig onderhoudsvrij zijn. Een beetje liefde en aandacht hebben sedummatten dus wel nodig. Dit geldt zowel op het dak als in de tuin. Sedum doet het vooral erg goed op arme grond waar zand of steensplit doorheen is gemengd. Na het aanleggen van de matten is het belangrijk om ze een aantal weken lang goed water te geven zodat de plantjes kunnen wortelen. Daarna zijn de bodembedekkers in staat om hun eigen vocht vast te houden. 

Waar u op moet letten, is dat andere tuinplanten en onkruid de lage sedum soorten niet gaan overwoekeren. Wilt u uw sedum zo mooi en gezond mogelijk houden, dan kunt u ervoor kiezen om één à twee keer per jaar mest te gebruiken. Zo staan uw plantjes er het hele jaar  mooi bij! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen