Fotocollage maken: snel en gemakkelijk!

Tegenwoordig zijn alle foto’s ‘verborgen’ in je computer: zonde! Maak er een leuk overzicht van en hang ze in een mooie lijst aan de muur. Iedere keer als je voorbij loopt, word je weer blij van al die leuke herinneringen. Bovendien, een fotocollage maken is gemakkelijker dan je denkt.

1. Fotocollage maken: kies veel foto’s

Dit is het meeste werk, dus pak een kop koffie en ga er eens goed voor zitten. Je zult versteld staan hoeveel foto’s je hebt! Maar het is geweldig om ze weer eens te bekijken. Kopieer ze meteen naar een apart mapje op je computer. Houd er nog geen rekening mee hoeveel je er ongeveer nodig hebt, neem gewoon alle foto’s die je leuk vindt!

2. Fotocollage maken: hoeveel?

Indien je ontzettend veel foto’s hebt, kan je kiezen voor meerdere fotocollages maken. Het is leuk om de collages iedere maand te wisselen of juist meerdere versies in je huis te hangen. Je kunt bepaalde foto’s groeperen, denk aan levensfase, vrienden, kinderen, seizoen, kleur, etc. De foto’s random selecteren geeft ook een leuk effect.

Beslis hoe groot je de collage ongeveer wilt maken. Ga uit van een maximale grootte van 40 x 60 cm of zelfs 50 x 75 cm. In dat geval kan je de collage namelijk voor een mooi prijsje afdrukken en in een mooie fotolijst zetten. Maak je geen zorgen of alle foto’s wel passen. In vrijwel ieder programma kan je de grootte van foto’s aanpassen. Een marge van 1 tot 3 foto’s per 10 cm2 is prima.

Heb je weinig plek of ben je er nog niet zeker van of je een fotocollage maken leuk vindt? Maak er dan één (maar bewaar de eventuele overige foto’s wel in het aparte mapje, mocht je toch enthousiast worden voor meerdere collages).

3. Fotocollage maken: gratis fotobewerkingsprogrammas

Het knip- en plakwerk van vroeger is tegenwoordig niet meer nodig. Er zijn diverse programma’s om fotocollages te maken. Eén van de gebruiksvriendelijkste (en gratis) programma’s is Picasa. Dit programma spreekt voor zich. Mocht je toch ergens vastlopen, heeft Picasa een goede helpfunctie. Selecteer het mapje dat je in stap 1 hebt aangemaakt (of in stap 3 hebt bewerkt). Met de knop ‘fotocollage maken’ maakt Picasa zelf een collagevoorstel. Aangezien de randen nog wit zijn, kun je zelf de foto’s verslepen en de grootte aanpassen. Zie het als een puzzel die stukje voor stukje in elkaar valt.

Een groot voordeel van Picasa is dat je de collage kunt bewerken. Denk aan het verwijderen van rode ogen of een kleurenfilter: bijvoorbeeld sepia of één bepaalde kleur laten uitspringen. Dit doe je met behulp van Picnik (geïntegreerd met Picasa, dus je ziet het icoon vanzelf voorbij komen). Maak eerst je collage af, daarna kan je de kleurenfilter over de collage leggen. De definitieve collage sla je uiteindelijk op als een foto-bestand op je computer.

Fotocollage maken

4. Fotocollage afdrukken en ophangen

De collage(s) druk je het mooist af via de online posterservice van bijvoorbeeld Kruidvat, HEMA of een andere partij. Omdat er echt fotopapier wordt gebruikt, weet je zeker dat de kleuren mooi zijn èn blijven. De kosten vallen heel erg mee: nog geen tientje voor één grote poster. Binnen een week heb je de collage(s) al in huis.

Bedenk alvast waar je de collage wilt neerhangen of -zetten. In principe kan het overal: de hal, keuken, (slaap)kamer of wc. Een collage trekt altijd genoeg aandacht!

Door de (zwart-wit of sepia) collage in een mooie witte fotolijst met passe-partout te plaatsen, creëer je een extra chique tintje en rustige uitstraling. Een collage met de originele fotokleuren en een gekleurde lijst geeft een wat drukker en speelser effect.

Mooie en betaalbare lijsten vind je bij bijvoorbeeld IKEA of Xenos of sla je slag tijdens de uitverkoop. Je kunt ook een oude wissellijst van zolder gebruiken en schilderen in de goede kleur. Of je maakt een passe-partout van stevig karton, dat kan ook prima! Wees dan wel zuinig met lijm en druk het geheel goed aan, anders trekt de collage krom.

Heb jij andere tips en/of ervaringen over een fotocollage maken? Deel het met ons via onderstaand formulier!

Ps. Wil je andere lezers laten weten wat je van dit artikel vindt? Geef je stem (één tot vijf sterren) bovenin dit artikel. Bedankt!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen