De rol van kunstmatige intelligentie in huis

De rol van kunstmatige intelligentie in huis

Kunstmatige intelligentie of in het Engels Artificial Intelligence (AI) heeft zich de afgelopen jaren enorm snel ontwikkeld en daarmee heeft het een steeds grotere plek in ons leven gekregen. Kunstmatige intelligentie speelt ook een rol bij het inrichten van ons huis. AI-technologieën bieden nieuwe mogelijkheden om ons huis comfortabeler, veiliger en efficiënter te maken. We verkennen de opkomst van de AI bij het inrichten van ons huis en de voordelen die dit met zich meebrengt.

Wat is kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie stond altijd bekend als technologie van de toekomst, maar inmiddels is AI niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Deze technologie maakt het mogelijk om een machine mensachtige vaardigheden te laten vertonen, zoals redeneren, leren, creativiteit en plannen. Drones, systemen voor spraak- en gezichtsherkenning en chatbots zijn voorbeelden van toepassingen van AI. In het dagelijks leven wordt AI gebruikt in het casino en bijvoorbeeld voor online winkelen en in de gezondheidszorg.

Een slimme assistent voor thuis

Gebruik bij de inrichting van je huis slimme verlichting. De slimme lampen bevatten software die je in staat stellen om de lamp te bedienen met een app, smart home assistent of andere slimme accessoire. De traditionele wandschakelaar behoort tot het verleden, want op afstand doe jij je verlichting aan en uit. Ook zijn er opties om je lichten te dimmen of te kiezen voor een andere kleur verlichting. Twijfel jij weleens of je thuis het licht hebt aangelaten? Via de app bekijk je de status en kan je zo nodig het licht uitschakelen. Dit is een duurzame optie, want zo blijft er nooit meer onnodig licht branden.

Veilig en duurzaam dankzij AI

Veel mensen maken tegenwoordig gebruik van een slimme thermostaat. Je stelt hiermee niet alleen de temperatuur in huis op afstand in. Dit apparaat geeft ook een melding als er onderhoud nodig is of als de waterdruk in je cv-installatie te laag is. Zo voorkom je eventuele schade. Een zelflerende slimme thermostaat herkent jouw gewoonten en leert wanneer je thuis bent of wanneer je naar bed gaat en een lagere temperatuur in huis wilt. De thermostaat past zelf de verwarming aan. Ook krijg je een seintje als er nog een raam open staat. Veilig voor inbrekers en wel zo energiezuinig. Nog zo’n handigheidje is de slimme watersensor. Deze sensor plaats je op plekken waar waterschade kan ontstaan, zoals bijvoorbeeld bij de wasmachine. Via je smartphone krijg je een signaal als de sensor ‘natte voeten’ krijgt. Op die manier kan je erger voorkomen.

Langer thuis wonen met slimme apparaten

Wil jij je huis zo inrichten zodat je er als je ouder wordt zelfstandig kan blijven wonen? Slimme verlichting die aanspringt als je naar de badkamer gaat, voorkomt struikelpartijen. Ook een zorgrobot is van toegevoegde waarde. Deze robot brengt ritme en structuur en herinnert je aan afspraken. De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie zijn eindeloos en de ontwikkelingen blijven komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen