Zo kies je de beste verlichting voor je woonkamer

Zo kies je de beste verlichting voor je woonkamer

Een woonkamer is één van de belangrijkste ruimtes in het huis. In een heerlijke relaxfauteuil leer kan je na een drukke dag tot rust komen met een goed boek. Maar nog belangrijker dan een comfortabele stoel tijdens het lezen is natuurlijk goede verlichting, zodat je het boek goed kan zien. Slechte verlichting is niet alleen vervelend, maar ook slecht voor je ogen. Hier volgen een aantal tips om de juiste verlichting voor je woonkamer te kiezen.

Het aantal lumen

De eenheid die gebruikt wordt om de hoeveelheid licht die een lamp geeft aan te duiden is lumen. Hoe hoger het aantal lumen, des te feller het licht van de lamp. In de woonkamer heb je waarschijnlijk behoefte aan veel licht, omdat je hier ook wilt kunnen lezen en misschien ook eten. Het aantal lumen dat je nodig hebt is ook afhankelijk van de afmetingen van de ruimte en de kleuren van de muren en meubels. Zijn de muren bijvoorbeeld zwart van kleur, dan zal je misschien feller licht nodig hebben. In het algemeen kan je ervan uitgaan dat je 500 tot 800 lumen nodig hebt per vierkante meter van je woonkamer. Voor verlichting die voornamelijk ter sfeer dient is 300 tot 400 lumen per vierkante meter voldoende. Het aantal lumen dat een lamp je geeft kan je op de verpakking zien staan, of onder de productspecificaties op een webpagina. 

Praktisch kan ook mooi zijn

Een functionele lamp kan ook een mooie lamp zijn. Zo zijn er veel lampen die een groot aantal lumen hebben, maar ook als sfeerverlichting kunnen dienen omdat ze dimbaar zijn. Je kan zo een lamp dan hoog aanzetten wanneer je aan het lezen bent, en zachter zetten wanneer je tv kijkt of samen zit te kletsen bijvoorbeeld. Je kan niet elke lamp dimmen, dus let hierop voordat je een lamp koopt. Dimbare lampen kan je in allerlei verschillende stijlen vinden. Je hebt lampen van hout, messing of in een kleur naar keuze. Een lamp kan dus perfect passen bij het interieur van de woonkamer.

Lampen op afstand bedienen

De meest moderne lampen zijn lampen die je via een app op je telefoon op afstand aan en uit kan zetten. Naast dat je ze aan en uit kan zetten kan je ze via een app ook van kleur laten veranderen of instellen op tijd of beweging. Zulke lampen zijn er in verschillende prijsklassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen