Vijf tips voor het verlichten van je buitenruimte

Vijf tips voor het verlichten van je buitenruimte

Ben je gezegend met een tuin bij je huis? Voor, achter of misschien wel allebei? Dan is het goed om ook eens na te denken over hoe je deze op een slimme manier kunt verlichten. Een tuin met verlichting is namelijk niet alleen veel sfeervoller, het verhoogt ook de veiligheid van je woning enorm.

Kijk goed naar waar je de verlichting plaatst

Wil je je tuin gaan verlichten, dan is het goed om eerst na te denken waar je de lamp of lampen precies wilt plaatsen. Lampen die de veiligheid verhogen, die plaats je het best direct bij de ingang van je achtertuin, zodat mensen daar niet ongezien binnen kunnen komen. Vervolgens plaats je als het even kan ook nog een lamp direct aan of bij je gevel, ook in het geval van een voortuin, zodat ook deze goed verlicht wordt. Je huis wordt op die manier een stuk minder aantrekkelijk voor inbrekers. Sfeerverlichting plaats je op de plekken die je extra in het zonnetje wilt zetten, of op het terras waar je ook na zonsondergang graag nog even buiten zit.

Verspil geen energie

Je buiten lamp continue laten branden kost veel energie. Hem steeds netjes uitzetten, dat vergeten veel mensen echter. Daarom is het goed om te werken met een tijdsschakelaar, zodat je lampen op een vaste tijd aan en weer uitgaan. Een buitenlamp met sensor is ook een aanrader. Deze gaat alleen aan als er beweging wordt gesignaleerd, en vaak ook alleen als het donker is. Zo verbruik je zo min mogelijk energie.

Combineer sfeerverlichting en functionele verlichting

Functionele verlichting voor je tuin plaats je vooral om de veiligheid te verhogen. Zit je graag buiten in het donker, of kijk je vanuit je woonkamer naar je tuin, dan is het leuk om ook wat sfeerverlichting te zien. Door beide soorten te combineren heb je een tuin die zowel sfeervol als functioneel verlicht is.

Denk na over de spanningsbron

Lampen hebben energie nodig om te branden. Ga je verlichting aanleggen in je tuin, dan moet je hier rekening mee houden. Heb je geen stroompunten in je tuin en aan je gevel? Dan kun je ook kiezen voor verlichting op zonne-energie of zelfs batterijen. In het eerste geval loop je op erg donkere dagen wel het risico dat je verlichting het minder goed doet, terwijl je bij batterijen (of accu’s) natuurlijk op moet letten of deze niet op zijn.

Denk ook een beetje aan je buren

Een laatste tip: denk ook een beetje aan je buren. Een flinke spotlight op je gevel richten werkt prima om inbrekers te verjagen, maar als je daarmee ook de buren in de spotlights zet, kan dat minder fijn zijn. Even overleggen of zelfs samenwerken bij het verlichten van de tuinen is vaak een goed idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen