Muizenoverlast? Wat te doen?

Muizen: schattig op plaatjes, minder leuk in je voorraadkast. Als je ‘s nachts het geritsel van die kleine pootjes hoort, weet je genoeg. Muizenoverlast! Geen paniek, want met een aantal handige tips heb je dit probleem zo onder controle.
Waarom heb ik muizen in huis?
Voordat je de strijd aangaat, is het goed om te weten welke tegenstander je hebt. Er zijn diverse muizen soorten die je huis als een ideale woonplek kunnen beschouwen. Vaak zijn het de huis- of bosmuis die je in Nederland tegenkomt, maar er zijn er meer.
Muizen komen af op warmte en voedsel. Laat jij per ongeluk wat kruimels liggen of staan er ergens nog open verpakkingen? Dit kan voor muizen al genoeg zijn om jouw huis als het nieuwe paradijs te zien.
Preventie is de sleutel
Voorkomen is beter dan genezen. En dat geldt zeker voor muizenoverlast.
- Goede opslag van voedsel – Bewaar etenswaren in goed afsluitbare blikken of potten.
- Dicht kieren en gaten – Muizen kunnen door de kleinste gaten en kieren kruipen. Loop je huis na en dicht waar nodig.
- Hygiëne – Een schoon huis is minder aantrekkelijk voor muizen. Stofzuig en dweil regelmatig, vooral in de keuken.
O jee, ik heb muizen in huis. Wat nu?
Ben je te laat met preventie? Geen zorgen, we gaan de strijd aan.
- Diervriendelijke vallen: Zie je het niet zitten om de muizen kwaad te doen? Ga dan voor de diervriendelijke muizenval. Hiermee vang je de muis zonder hem te doden. Je kunt hem vervolgens op een andere plek weer vrijlaten.
- Ultrasone apparaten: Dit zijn apparaatjes die een geluid produceren dat muizen als onprettig ervaren, maar wat wij mensen niet kunnen horen.
- Klassieke muizenvallen: Het ouderwetse klapvalletje werkt nog steeds. Lokaas erin, en wachten maar.
Houd het veilig
Of je nu kiest voor een klassieke of diervriendelijke val, veiligheid gaat voorop.
- Zet vallen buiten bereik van kinderen en huisdieren. Zij kunnen zich bezeren of het lokaas per ongeluk opeten.
- Gebruik handschoenen als je een gevangen muis weghaalt. Muizen kunnen ziektes bij zich dragen.
- Was altijd je handen na het hanteren van de vallen of het opruimen van muizenkeutels.
Natuurvriendelijke bestrijdingsmiddelen
Tegenwoordig zijn er ook natuurlijke remedies om muizen op afstand te houden. Denk bijvoorbeeld aan pepermuntolie. Muizen houden namelijk niet van de sterke geur van pepermunt. Door wat druppels op een watje te doen en dit verspreid in je huis te leggen, kun je de kleine beestjes op een afstandje houden. Ook zijn er speciale planten, zoals het stinkend nieskruid, die muizen weren. Ze staan erom bekend dat ze muizen op afstand houden door hun geur.
Waarom muizen niet onderschatten?
Muizen lijken misschien klein en onschuldig, maar ze kunnen flink wat schade aanrichten. Ze knagen aan kabels, wat brandgevaar kan opleveren, en ze kunnen voedselvoorraden besmetten. Ook kunnen ze ziektekiemen verspreiden, wat gevaarlijk kan zijn voor de bewoners van het huis. Het is daarom belangrijk om muizenoverlast serieus te nemen en er snel iets aan te doen.
De muis als buur: kan dat ook?
Er zijn mensen die ervoor kiezen om met de muis samen te leven. Ze zorgen voor een speciale plek in de tuin waar de muis kan verblijven, zonder dat hij het huis binnendringt. Door bijvoorbeeld voedsel buiten neer te zetten, kun je de muis verleiden om buiten te blijven. Echter, dit vraagt om constante aandacht en zorg, en niet iedereen heeft daar zin in of tijd voor.
Professionele hulp inschakelen
Soms is het probleem te groot om zelf aan te pakken, of heb je simpelweg de middelen niet in huis. In dat geval kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. Er zijn verschillende ongediertebestrijdingsbedrijven die gespecialiseerd zijn in het bestrijden van muizen. Ze hebben de kennis en ervaring om het probleem snel en effectief aan te pakken.
Met deze aanvullende alinea’s heb je een nog completer beeld van het onderwerp en kun je hopelijk jouw muizenprobleem snel oplossen.