Met elektrische raamdecoratie jouw woning slimmer maken

Raamdecoratie

Wat is een smart home eigenlijk? Een lamp met miljoenen kleuren is leuk om te zien maar echt ‘slim’ kun je het niet noemen. Je kunt daarom veel beter spreken van huisautomatisering. Door taken in huis te automatiseren hoef je zelf minder te doen en kun je toepassingen bedenken die anders onmogelijk zouden zijn. Zo kun je de gordijnen laten sluiten als de zon ondergaat terwijl je zelf nog niet thuis bent. Dat is slim én comfortabel wonen. Hoe dit werkt lees je op deze pagina.

Welke raamdecoratie kun je slim maken?

In principe kun je vrijwel ieder type raamdecoratie voorzien van een elektrisch systeem. Bij een schuifgordijn wordt een motortje op de gordijnrails geplaatst die het gordijn in beweging brengt. Bij een vouwgordijn is het niet langer nodig om aan koordjes te trekken want dit gaat via een elektrisch systeem. Het is zelfs mogelijk om de lamellen van jaloezieën met een afstandsbediening te draaien. Laten we als voorbeeld echter rolgordijnen nemen. Die zijn ideaal om te automatiseren. Een huis strak en stijlvol inrichten doe je met rolgordijnen op maat. Wat is er mogelijk?

Slimme rolgordijnen

Een rolgordijn is een canvas dat op een rol gewikkeld wordt. Door de rol in beweging te brengen kun je het rolgordijn oprollen of afrollen. Dat is niet ingewikkeld maar als je zelf steeds aan die koordjes moet trekken dan is het wel onpraktisch. Dit systeem valt perfect te automatiseren met elektrische raamdecoratie. Er wordt een haast onzichtbaar apparaatje geplaatst voorzien van een motor met oplaadbare accu. Een extra stroomaansluiting is dus niet nodig. Je koppelt dit systeem draadloos aan een speciale router en een app. Als de koppeling gemaakt is dan kun je op afstand het rolgordijn bedienen. Bij andere soorten elektrische raamdecoratie werkt het ongeveer hetzelfde. Je kunt bijvoorbeeld rolgordijnen in de slaapkamer installeren en plissegordijnen in de huiskamer. Die kun je weer koppelen en centraal bedienen of beter nog; automatiseren.

Zo kun je iedere woning slimmer maken

Naast elektrische raamdecoratie kun je ook andere slimme apparaten koppelen aan het centrale systeem. Laten we verlichting als voorbeeld nemen. Zo komt het in de wintertijd vaak voor dat de zon ondergaat voordat je thuis bent van het werk. De woning ziet er dan verlaten uit. Je kunt met een timer of lichtsensor de gordijnen automatisch laten sluiten en tegelijkertijd de lampen inschakelen. Wil je thuiskomen in een warm en knus stulpje? Dan kun je de verwarming een half uurtje voordat je arriveert wat hoger laten gaan. Lees meer over Somfy en alle mogelijkheden die er zijn om het wooncomfort en veiligheid in huis te verhogen.

Elektrische raamdecoratie is pas het begin van een slimme woning. Zo is het naast verlichting en verwarming ook mogelijk om een slim alarmsysteem te installeren. Met IP-camera’s om de woning in de gaten te houden die berichten naar je mobiel sturen als er beweging wordt geconstateerd. Of rookmelders op iedere verdieping die op elkaar reageren en een signaal geven naar alle gekoppelde apparaten. Je kunt in een gevaarlijke situatie de gordijnen automatisch open laten gaan en de verlichting inschakelen zodat je snel de woning kunt verlaten. Zo wordt wonen slimmer, prettiger en veiliger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen