In 4 stappen een mooi onderhouden tuin

In 4 stappen een mooi onderhouden tuin

Een mooie tuin is een heerlijke plek om tot rust te komen en te genieten van het buitenleven. Maar om die tuin mooi te houden, is onderhoud nodig. Met de volgende 4 stappen kun je je tuin mooi onderhouden. Van het grasmaaien tot het snoeien van struiken en bomen, met deze stappen zorg je ervoor dat je tuin er het hele jaar door prachtig uitziet.

Grasmaaien: het begin van een mooie tuin

Een mooi groen gazon is de basis van een mooie tuin. Zorg er daarom voor dat je het gras regelmatig maait, bij voorkeur eens per week. Je kunt verschillende grasmaaiers gebruiken, zoals een met accu, benzine of zelfs een robotmaaier. Maai het gras iets korter en bij droog weer met scherpe messen. Pas op dat je het gras niet te kort maait, want dit geeft onkruid meer kans om te groeien. Weet ook dat botte messen het gras kunnen beschadigen, waardoor het minder mooi kan groeien. Varieer de maairichting van het gras bij elke maaibeurt om te voorkomen dat het gras platgedrukt wordt en om een gelijkmatige groei te bevorderen.

Snoeien: houd struiken en bomen in toom

Het snoeien van struiken en bomen is noodzakelijk om je tuin er op zijn best uit te laten zien. Zorg ervoor dat je dit doet voordat de planten beginnen te groeien in het voorjaar, zodat ze mooi in vorm blijven en voldoende licht en lucht krijgen. Gebruik scherp snoeigereedschap om de planten niet te beschadigen en let goed op de snoeitechniek die bij elke plant hoort. Zo blijft je tuin er het hele jaar door prachtig uitzien.

Onkruid wieden: het vervelendste klusje

Onkruid is een gevreesde vijand van iedereen die een mooie tuin wil hebben. Het lijkt overal te groeien en het komt altijd terug, hoe vaak je het ook weghaalt. Daarom moet je het onkruid regelmatig wieden. Je kunt het er met de hand uittrekken, een schoffel gebruiken of onkruidverdelger toepassen. Hoe vaker je het onkruid weghaalt, hoe minder kans het heeft om terug te komen. Wied het onkruid bij voorkeur na een regenbui, want dan is het makkelijker te verwijderen zonder dat je andere planten meeneemt. Let er wel op dat je niet te diep in de grond wiedt, anders beschadig je de wortels van andere planten. En als je een groot stuk onkruid hebt, verdeel dit dan in kleinere stukken zodat het makkelijker te verwijderen is. Het is misschien geen leuk klusje, maar het is wel de moeite waard voor een mooie tuin.

Bemesten: geef je planten een boost

Een mooie tuin begint bij de juiste voeding voor de planten. Bemest daarom regelmatig, bijvoorbeeld in het voorjaar en het najaar, zodat de planten de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om goed te groeien en te bloeien. Gebruik daarbij het liefst een organische meststof, omdat deze beter is voor het milieu dan chemische meststoffen. Maar let wel op dat je niet te veel bemest, want dan kan het schadelijk zijn voor de planten. En geef ook niet te veel water na het bemesten, anders spoelt de mest weg voordat de planten het op kunnen nemen. Lees dus altijd goed de instructies op de verpakking om de juiste hoeveelheid te gebruiken. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen