Hoe en wanneer pleeg je vijveronderhoud?

Hoe en wanneer pleeg je vijveronderhoud?

In grote meren zorgen natuurlijke processen voor een biologisch evenwicht. Dit zorgt ervoor dat het water mooi helder blijft en de planten en de vissen gezond. Een vijver in de tuin is hetzelfde als deze grote meren, maar dan in het klein in de achtertuin. Omdat het op een kleinere schaal is, zijn de natuurlijke processen sneller uit balans, waardoor het niet altijd zichzelf schoon houdt. Om je vijver te helpen, kun je natuurlijke vijveronderhoud plegen. Je zorgt er dan bijvoorbeeld voor dat het water de juiste waardes aanneemt en het helder blijft. In dit artikel willen we je graag meer vertellen over het plegen van vijveronderhoud.

Waarom een natuurlijke balans zo belangrijk is

Een gezonde vijver met helder water is enorm afhankelijk van het biologische evenwicht. De kringloop in de vijver moet, aan de hand van drie pijlers, in evenwicht zijn. Allereerst moet het water de juiste waarde en waterhardheid hebben. Hard water bevat namelijk veel mineralen die nodig zijn om de groei van zuurstofplanten te bevorderen. Vervolgens dienen alle planten de CO2 en de mineralen uit het water te halen. Deze gebruiken zij om te groeien en zuurstof te produceren. Deze zuurstof wordt via het water aan de vijverbacterien doorgegeven. Tot slot moet er een gezonde bacteriekolonie aanwezig zijn. Deze zorgen voor het omzetten van organisch afval in CO2 en zij gebruiken hier het zuurstofrijke water voor.

Hoe herstel je de natuurlijke balans in de vijver?

Heb jij een vijver in de tuin die groen begint te zien? Dan komt dat omdat de balans in de vijver verstoort is. Het groene dat je ziet in de vijver komt door algen. Deze groeien namelijk perfect in een vijver waarvan het evenwicht verstoort is. Het is mogelijk om draadalgen uit de vijver te scheppen, maar hierdoor kunnen ze erg snel weer terugkomen. Kies daarom voor een natuurlijke vijveronderhoud. Je zorgt ervoor dat je de waterbalans weer terugkrijgt in de vijver door het water hard te maken. Je meet hiervoor het water op en aan de hand van de uitslag kun je extra mineralen toevoegen aan het water. Vervolgens zal de natuur zijn eigen werk doen en zal de vijver weer schoon worden.

Hoe kun je algen voorkomen in de vijver?

Er zijn veel verschillende manieren waarop je algen in de vijver kunt voorkomen. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat de balans in de vijver goed blijft. Zorg er daarom voor dat je regelmatig het water test. Daarnaast is het belangrijk dat je de rotte planten in en rondom de vijver verwijderd. Heb je vissen in de vijver zitten? Zorg ervoor dat er niet te veel vissen zwemmen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen