Haagplanten combineren met andere planten: zo doe je dat

Haagplanten combineren met andere planten: zo doe je dat

Nu het mooie weer in aantocht is, kun je weer fijn aan de slag in de tuin. Ben jij benieuwd hoe je met haagplanten en andere plantensoorten een prachtige tuin kunt creëren? In dit artikel geven we je de beste tips over hoe je dit aanpakt – van rekening houden met onderhoudsbehoeften tot planten online kopen en kleuren combineren. Lees snel verder en ontdek hoe je haagplanten en andere planten harmonieus kunt laten samenwerken in jouw tuin. 

Kies complementaire planten om een harmonieus geheel te creëren

Bij het combineren van haagplanten met andere plantensoorten is het belangrijk om te kiezen voor planten die elkaar aanvullen, zowel in vorm als in kleur. Overweeg bijvoorbeeld om bloeiende struiken, vaste planten of eenjarige planten toe te voegen aan de voet van je haag. Tip: planten zoals een laurierhaag online bestellen bespaart je flink wat tijd! 

Enkele voorbeelden van planten die goed samengaan met haagplanten zijn:

  • Lavendel (Lavandula): Deze geurige, bloeiende struik voegt kleur en textuur toe aan je haag en trekt bijen en vlinders aan.
  • Hosta: Deze schaduwminnende plant heeft prachtige bladeren die een mooi contrast bieden met het groene van de haag.
  • Klimop (Hedera helix): Deze klimplant kan tegen een haag aan groeien en zorgt voor extra groen en structuur.

Kijk goed naar de groei- en onderhoudsbehoeften

Bij het combineren van haagplanten met andere planten, is het belangrijk om rekening te houden met de groei- en onderhoudsbehoeften van elke plantensoort. Zorg ervoor dat je planten kiest die passen bij de bodemsoort, lichtomstandigheden en waterbehoeften van je haag.

Ook is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ruimte tussen de haagplanten en andere planten. Op die manier voorkom je dat de wortels van de haag concurreren met de wortels van de andere planten voor voedingsstoffen en water. Houd bij het planten rekening met de uiteindelijke grootte van elke plantensoort, om problemen te voorkomen.

Werk met lagen voor een indrukwekkend effect

Een effectieve manier om haagplanten te combineren met andere planten is door lagen te creëren in je tuinontwerp. Dit betekent het plaatsen van kortere planten aan de voorkant, middelgrote planten in het midden en hogere planten of de haag aan de achterkant. Dit zorgt voor een effect van diepte in je tuin.

Deze gelaagde aanpak kan ook worden toegepast op de haag zelf, door bijvoorbeeld klimplanten toe te voegen die op verschillende hoogtes bloeien, of door kleinere struiken te planten. Experimenteer met lagen, kleuren en texturen om een unieke buitenruimte te ontwerpen die je het hele jaar door kunt waarderen. Veel plezier met het ontwerpen en planten van jouw droomtuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen