Een vloer opknappen of aanleggen? Houd rekening met de dilatatie profielen

Een vloer opknappen of aanleggen? Houd rekening met de dilatatie profielen

Ben je voornemens een nieuwe vloer te leggen, of wil je een bestaande wellicht opknappen? Met een nieuwe vloer kun je een ruimte in één keer een heel andere uitstraling geven. Vloeren bestaan in allerlei verschillende soorten. Tegenwoordig zijn het vooral de pvc-vloeren en de laminaatvloeren die in Nederland op populariteit mogen rekenen. Niet verwonderlijk, want aan beide zijn tal van gunstige eigenschappen verbonden.

Goedkoop is geen duurkoop

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe vloer, wil je mogelijk niet al te diep in de buidel hoeven te tasten. Zowel pvc als laminaat is in dat geval een goede keuze. Beide materialen zijn namelijk aanzienlijk betaalbaarder dan bijvoorbeeld hout of tegels. Vooral laminaat is ideaal voor degenen die op zoek zijn naar een vloer die binnen een beperkt budget past. Dat goedkoop duurkoop betekent, wordt door pvc- en laminaatvloeren geheel niet bevestigd. Integendeel; beide vloersoorten zijn relatief bestand tegen slijtage en gaan lang mee. Een ruim aanbod vind je bij vloeren- en plintenspecialist Vloerenmarkt.

Vloeren die gemakkelijk te leggen én te onderhouden zijn

In ons drukke dagelijks leven houden we al beperkte tijd over voor onszelf. Het laatste wat je dan waarschijnlijk wilt, is een vloer die veel onderhoud nodig heeft. Stofzuigen en dweilen is voldoende om zowel pvc als laminaat in goede staat te houden. Pvc kan daarbij iets beter tegen vocht. Ook het leggen van de vloer is een fluitje van een cent. Laminaat kun je met behulp van de handige kliksystemen zelf leggen, alhoewel er tegenwoordig ook steeds meer pvc-vloeren zijn die van een dergelijk systeem zijn voorzien.

Wat is dilatatie?

Ga je een vloer leggen, dan is het belangrijk om ook voor dilatatie te zorgen. Je kunt dit het beste omschrijven als het met opzet aanbrengen van een scheur in de vloer. Je doet dit omdat de vloer na verloop van tijd, onder invloed van druk en temperatuur, gaat uitzetten en krimpen. Een dilatatie zorgt ervoor dat de vloer daar de ruimte voor krijgt en dat er geen schade ontstaat wanneer deze ‘werking’ plaatsvindt.

Het dilatatieprofiel

Het aanbrengen van een scheur in de vloer klinkt wellicht als een fluitje van een cent, maar in de praktijk is dit geenszins een klus om snel en onnauwkeurig uit te voeren. Om dit goed te doen, heb je een dilatatieprofiel nodig. Dit is een vloerstrip die je gebruikt bij een overgang tussen verschillende ruimtes, ongeacht of de vloer in die twee ruimtes hetzelfde of van verschillende types is. Zeker wanneer het om een pvc- of laminaatvloer met een groot oppervlak gaat, is het zeer raadzaam om een dilatatieprofiel te gebruiken.

Aluminium of kunststof?

Dilatatieprofielen zijn van aluminium of kunststof vervaardigd. De eerstgenoemde is sterker en duurzamer en zeer geschikt voor plekken met veel en zwaarder verkeer. Kunststof is goedkoper en voor woningen doorgaans voldoende. Ook dilatatieprofielen vind je bij de bovengenoemde vloerenspecialist. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen