6 tips om je airco zuinig te gebruiken

6 tips om je airco zuinig te gebruiken

Een airco in huis of in de auto hebben is natuurlijk super handig en ook erg fijn als het heet is in de zomer. Een nadeel is wel dat een airco veel energie kan verbruiken als je niet oplet hoe je hem gebruikt. En dat is niet goed voor je energierekening. Gelukkig zijn er manieren waarop je een airco zuinig kunt gebruiken, zodat hij niet te veel energie verbruikt maar jij wel lekker verkoeling in huis hebt.

1. Maak goed gebruik van gordijnen en zonwering

Zet je airco niet te snel aan, er zijn namelijk ook andere maatregelen die je eerst kunt nemen tegen de warmte. Houd bijvoorbeeld gordijnen en eventuele zonwering overdag dicht als het buiten warm en zonnig is. Zo houd je de temperatuur binnen al wat lager. Zet de airco pas aan als het echt te warm wordt binnen, bijvoorbeeld boven de 25 graden.

2. Koel alleen ruimtes die je gebruikt

Als je de airco aan gaat zetten, doe dit dan alleen in ruimtes die je gebruikt. Houd daarnaast de deuren in huis goed dicht, anders komt de warmte sneller weer naar binnen. Blijf echter wel ventileren, bijvoorbeeld met roosters, voor gezonde lucht in huis.

3. Isoleer leidingen bij een split airco

Als je gebruik maakt van een split airco, isoleer dan de leidingen waar het koudemiddel doorheen loopt. Zo komt er minder warmte in en krijg je meer koele lucht in huis.

4. Zet de temperatuur niet te laag

Gebruik de airco niet op een te lage temperatuur. Een paar graden lager dan de temperatuur buiten is vaak al een stuk prettiger en zo voorkom je ook dat je verkouden wordt of keelpijn krijgt van de airco.

5. Onderhoud de buitenunit

Maak de buitenunit van de airco regelmatig schoon, dan blijft hij efficiënter werken en zul je ook merken dat hij minder geluid maakt.

6. Een mobiele airco

Maak je gebruik van een mobiele airco? Gebruik dan een afdichtset voor het raam waar je de afvoerslang doorheen hangt. Zo zorg je dat er minder warme lucht terug de kamer in komt.

Een airco kopen: waar moet je op letten?

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten als je een airco gaat kopen. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je niet te snel iets koopt. Ga eerst de airco vergelijken met andere opties op de markt, zodat je zeker weet dat je het beste product kiest voor jouw situatie. Let vooral goed op de energiezuinigheid van de airco, want een airco die niet zuinig is kan je op den duur veel geld gaan kosten.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen