5 veelgemaakte fouten bij het kiezen van een voordeur (en hoe je ze voorkomt)
Het kiezen van een voordeur lijkt misschien simpel, maar het kan verrassend veel gedoe opleveren als je de verkeerde keuzes maakt. Vooral als je op zoek bent naar een specifieke stijl, zoals een deur uit de jaren 30, kan je snel tegen onverwachte problemen aanlopen. Daarom is het slim om van tevoren te weten waar de valkuilen liggen. Hier zijn vijf fouten die je beter kunt vermijden – en hoe je dat doet.
1. Vergeten dat een deur meer is dan alleen mooi
Natuurlijk wil je dat je voordeur er goed uitziet, maar je wil toch niet eindigen met een prachtige deur die niet functioneert? De eerste fout is om alleen naar de looks te kijken en niet naar de praktische zaken. Deurstijlen zoals die uit de jaren 30 zijn geweldig, maar vergeet niet te checken of ze ook modern genoeg zijn qua isolatie en beveiliging. Kies je puur voor de uitstraling, dan kan je straks geconfronteerd worden met tocht, een verhoogde energierekening of zelfs veiligheidsproblemen.
2. Te snel beslissen zonder het klimaat in gedachten
Een grote fout die vaak wordt gemaakt: niet rekening houden met het klimaat. Je deur moet bestand zijn tegen het klimaat waarin jij woont. Heb je bijvoorbeeld een houten deur en woon je in een gebied met veel regen? Dan heb je kans dat die prachtige deur gaat kromtrekken of rotten. Het is belangrijk om een deur te kiezen die bestand is tegen verschillende weersinvloeden. Kijk naar onderhoudsarme opties zoals kunststof of aluminium als je niet elke paar jaar een nieuwe voordeur wil.
3. Beveiliging compleet over het hoofd zien
Dit is een belangrijke. Veel mensen denken niet aan de beveiliging van hun voordeur en kijken vooral naar hoe hij eruitziet. Maar je wil niet in een situatie belanden waarin je merkt dat je voordeur makkelijk open te breken is. Een voordeur moet stevig zijn en voldoen aan alle beveiligingseisen. Vergeet niet om voor extra sluitpunten te gaan en controleer of de deur inbraakwerend is. Niets zo vervelend als een mooie deur die niet doet wat hij moet doen: jou en je huis beschermen.
4. De isolatiewaarde negeren
Denk je dat de isolatie van je voordeur geen groot verschil maakt? Fout! Slechte isolatie betekent niet alleen dat je huis in de winter kouder is, maar ook dat je flink meer betaalt aan energiekosten. Een slecht geïsoleerde voordeur laat warmte ontsnappen en zorgt ervoor dat je stookt voor de buitenlucht. Kies daarom een deur met goede thermische eigenschappen. Dit bespaart je op lange termijn een hoop gedoe én geld. Dubbel voordeel dus.
5. Geen hulp inschakelen van een expert
Zelf aan de slag gaan is soms prima, maar je voordeur kiezen is anders dan even snel verf uitzoeken. De keuze is enorm en er komt meer bij kijken dan je denkt. Daarom is het inschakelen van een professional geen overbodige luxe. Zij kunnen je helpen met belangrijke vragen: Welk materiaal is het beste voor jouw woning? Hoeveel sluitpunten heeft je deur nodig? Is de isolatie in orde? Je wil later geen spijt krijgen van je keuze, dus een beetje extra advies kan geen kwaad.
Kies slim en voorkom spijt
Het lijkt misschien een simpele taak, maar het kiezen van de juiste voordeur heeft een hoop impact op je huis. Als je de bovenstaande fouten vermijdt, sta je al een stap voor. Het loont om de tijd te nemen en goed na te denken over je keuze. Wil je meer weten over de juiste voordeuren voor jouw huis? Duik dan eens in de mogelijkheden en maak een weloverwogen keuze.