4 veranderingen voor een milieuvriendelijk huis

4 veranderingen voor een milieuvriendelijk huis

We spelen allemaal een belangrijke rol bij de bescherming van het milieu. Een effectieve manier om dit te doen, is door milieuvriendelijke veranderingen aan te brengen in onze huizen. Het kan een uitdaging zijn om te weten met welke veranderingen je jouw huis groener kunt maken. In dit artikel geven we je inspiratie, zodat je weet met welke veranderingen je kunt starten. Daarnaast bespaar je met deze veranderingen ook nog eens op de maandelijkse kosten voor je energierekening. Een win-win situatie dus! 

Zonnepanelen

Eén van de manieren om je huis te verduurzamen, is het aanschaffen van zonnepanelen. Het is een slimme investering, aangezien de terugverdientijd rond de 7,5 jaar is. En met de huidige energietarieven zal dit zelfs nog wat sneller zijn! De terugverdientijd hangt wel van een aantal aspecten af: wat is de ligging van je huis, hoeveel zonnepanelen kun je of wil je plaatsen en wat is het aantal zonuren?

Doordat veel mensen graag zonnepanelen willen, er een tekort is aan monteurs en er een materialen tekort is; kan de wachttijd oplopen tot een aantal maanden. Als je de komende zomer al wil profiteren van de zonnepanelen, dan loont het dus om je hier nu alvast in te verdiepen.

Waterverbruik verminderen

Wist je dat door klimaatverandering er wereldwijd steeds meer sprake is van waterschaarste? Kleine veranderingen aanbrengen, zoals het installeren van een waterbesparende douchekop, kan dan ook een grote impact hebben op het milieu.

Zo kun je met een waterbesparende douchekop veel water besparen. Waar een gewone douchekop de neiging heeft om zo’n 9 liter water per minuut door te laten, is dit bij een waterbesparende douchekop 7 liter. En aangezien je gemiddeld 9 minuten onder de douche staat, scheelt dat vele liters water. En nog een ander voordeel: het is ook nog eens een budgetvriendelijke oplossing. Aangezien je een waterbesparende douchekop al vanaf € 20,- kunt kopen.

Isoleren van je woning

Een andere manier om je huis te verduurzamen, is het isoleren van je woning. Dit kan je wat kleiner aanpakken, door bijvoorbeeld het aanbrengen van vochtstrips of kit bij naden en kieren. Ook kun je gebruik maken van radiatorfolie, waardoor je veel energie kunt besparen. 

Als je een wat groter budget beschikbaar hebt, dan kun je het grootser aanpakken. Denk dan aan het isoleren van je dak, isolatie van je vloer aanpakken en om ramen met enkel- of dubbelglas te vervangen door HR++ glas.

Extra tip: elektrisch rijden

We geven je nog een extra tip om duurzamer te leven: zorg dat je hybride of elektrisch gaat rijden. Het is in dat geval wel slim om te kiezen voor een laadpaal aan huis. Dan kun je jouw voertuig volledig opgeladen houden, of je nu een reis plant of niet. Ook is dit voordeliger voor je portemonnee, aangezien de tarieven bij een openbare laadpaal een stuk hoger liggen, dan de tarieven voor thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen