Tips voor het uitzoeken van een kookplaat

Tips voor het uitzoeken van een kookplaat

Ben jij op zoek naar een nieuwe kookplaat voor in je keuken? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je kiest voor een keramische kookplaat of dat je voorkeur toch uitgaat naar inductie. Daarbij komt ook dat het budget een rol zal spelen in het maken van je uiteindelijke keuze en ook het formaat. Vooral omdat het voor de meesten geen dagelijkse gang van zaken is en we heel goed snappen dat het vinden van een geschikte kookplaat best lastig kan zijn, hebben we een aantal tips voor je. Met deze tips zul je merken dat het vinden van een geschikt model een stuk gemakkelijker wordt en je voor je het weet weer in de keuken staat te kokkerellen voor het hele gezin.

Ga voor duurzaam en kwaliteit

Bij het uitzoeken van een kookplaat is duurzaamheid en kwaliteit een belangrijke overweging. Je wilt immers dat je kookplaat lang meegaat en bestand is tegen intensief gebruik. Kies daarom voor kookplaten die gemaakt zijn van hoogwaardige materialen. Deze materialen zijn niet alleen duurzaam, maar ook gemakkelijk schoon te maken. Naast het materiaal, is het ook verstandig te kijken naar een goede kookplaat beschermer, zodat je de kookplaat op de momenten dat deze niet wordt gebruikt, niet kan beschadigen. Vooral wanneer het kastje met kruiden boven de kookplaat staat, is de kans een stuk groter dat er een keer een potje zout of peper valt, waardoor je kookplaat kan beschadigen.

Type kookplaat

Er zijn verschillende soorten kookplaten waaruit je kunt kiezen, elk met hun eigen kenmerken. Het is belangrijk om het type kookplaat te kiezen dat het beste past bij jouw kookstijl en behoeften. Wat we wel zien, is dat in nieuwbouwwoningen alleen nog kan worden gekozen voor inductie of keramisch, aangezien deze huizen volledig gasloos zijn.

Inductie

Inductiekookplaten zijn energiezuinig en verwarmen snel. Ze werken door middel van magnetisme, waardoor alleen de pan wordt verwarmd en niet de kookplaat zelf. Dit maakt ze veiliger en gemakkelijker schoon te maken.

Gas

Gasfornuizen zijn populair vanwege hun precieze temperatuurregeling. Ze zijn ideaal voor koken op hoog vuur en bieden directe warmte. Daarnaast zijn gasfornuizen vaak relatief goedkoop in aanschaf.

Keramisch

Keramische kookplaten zijn gemakkelijk schoon te maken en hebben een strakke uitstraling. Ze verwarmen gelijkmatig en zijn veilig omdat de kookplaat zelf niet heet wordt.

Formaat en indeling

Nu je weet voor welk type kookplaat je gaat, is ook het formaat en de indeling belangrijk. Je kookplaat moet namelijk wel passen en ook praktisch zijn voor je. Stel dat je een gezin met 4 kinderen hebt, dan is het prettig om geen 4, maar 6 plekken te hebben voor je pannen. Daarbij is het ook goed om na te denken over een spatscherm voor achter de kookplaat, zodat je de muur niet iedere keer hoeft te poetsen. Nu is dat niet zo heel erg in het geval je tegels hebt, maar heb je behang of is het gewoon gesaust, dan wordt dit er op lange termijn niet mooier op natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WonenWonen